Berlinski aerodrom spreman za prve putnike nakon decenije kašnjenja izgradnje

Podijeli

Dok avioindustrija bilježi rekordne padove usred pandemije, berlinski aerodrom Berlin Brandenburg Airport (BER) konačno je otvoren nakon deset godina kašnjenja radova.

BER je trebao početi s radom još 2011. godine, ali projekt izgradnje aerodroma je odgađan u više navrata zbog loših planova i kašnjenja građevinskih radova. To se umnogome odrazilo na budžet iz kojeg je utrošeno četiri milijarde eura više nego što je planirano za izgradnju aerodroma.

Aerodom koji se prostire na 1.470 hektara u regiji Schonefeld u njemačkoj prijestolnici namjerava biti najsavremenije saobraćajno čvorište koje je oduvijek nedostajalo Berlinu.

BER će uspostaviti veze sa svim krajevima svijeta, pa i onim najudaljenijim. Međutim, i ove planove bi mogla poremetiti pandemija. Ipak, izvještava se da je novom berlinskom aerodromu već dodijeljeno 300 miliona eura državne pomoći, iako još nijedan putnik nije poletio s njega.

Planovi za izgradnju centralnog međunarodnog aerodroma u Berlinu datiraju iz doba ujedinjenja grada. Nakon pada Berlinskog zida 1989. godine njemački čelnici pokrenuli su rasprave o izgradnji novog aerodroma za koji su vjerovali da može pomoći Berlinu da postane novi svjetski centar.

U to vrijeme grad je imao tri aerodroma, Tegel “Otto Lilienthal”, aerodrom Schonefeld i aerodrom Tempelhof, od kojih su svi odigrali značajnu ulogu u burnoj poslijeratnoj historiji Berlina.

Međutim, Tempelhof u blizini centra Berlina se zatvorio i postao je glavni park. Tegel je nastavio raditi u lošim uslovima zbog čega se zatvara 8. novembra ove godine.

Službena izgradnja aerodroma je započela još 2006. godine, ali komplikacije su uslijedile pri pokušaju privatizacije projekta izgradnje. Upravni odbor aerodroma danas je ostao u nadležnosti savezne njemačke vlade, države Brandenburg i grada Berlina.

Predviđa se da će aerodrom Berlin Brandenburg Airport imati kapacitet od 40 miliona putnika godišnje preko terminala 1, terminala 5 i terminala 2 koji će se otvoriti na proljeće 2021.