Ilon Mask, Elon Musk Berlin

Mask želi da doskorašnji Twitter postane banka do kraja 2024.

Podijeli

Milijarder Ilon Mask želi da X, donedavno poznat kao Twitter, bude centar finansijskog svijeta, koji će se zamijeniti sve bankarske usluge.

On očekuje da će te funkcije biti predstavljene do kraja 2024. godine, prema onome što je rekao zaposlenima u X-u tokom razgovora u četvrtak, rekavši da će ljudi biti iznenađeni “koliko je to moćno”.

“Kada kažem isplate, zapravo mislim na nečiji cijeli finansijski život”, rekao je Mask, prema audio snimku sastanka do kojeg je došao sajt The Verge. “Ako se radi o novcu, biće na našoj platformi. Novac ili hartije od vrijednosti ili bilo šta. Dakle, nije u pitanju usluga pukog slanja 20 dolara prijatelju. Govorim o tome da vam neće trebati bankovni račun.”

Izvršna direktorica X-a, Linda Jakarino očekuje da će planovi biti “puna prilika” u 2024.

“Iznenadilo bi me ako to ne uvedemo do kraja sljedeće godine”, rekao je Mask.

Kompanija trenutno radi na dobijanju licenci za prijenos novca širom SAD-a kako bi mogla nuditi finansijske usluge. Mask je zaposlenima u četvrtak rekao da se nada da će dobiti ostale potrebne dozvole u “narednih nekoliko mjeseci”.

Mask je ranije razgovarao o svojim planovima da X pretvori u finansijsko središte. Čak je preimenovao Twitter po svojoj internet banci iz doba dot-com-boom-a, X.com, koja je na kraju postala dio PayPal-a. On je ranije rekao da će platforma ponuditi račune na tržištu novca s visokim prinosima, debitne kartice, čekove i usluge zajma, s ciljem da omogući korisnicima da “šalju novac bilo gdje u svijetu trenutno i u realnom vremenu”.

Pretvaranje X u središte za finansijske usluge direktno je povezano s ranijim Maskovim ciljem da platformu pretvori u „aplikaciju za sve“, slično super aplikacijama kao što je WeChat u Kini, koji nude pristup kupovini, prevozu i još mnogo toga.

Ipak, Mask se suočava sa velikim izazovima da postigne ciljeve. Jedno je uvjeriti ljude zašto im je takva platforma potrebna a druga je stvar natjerati ih da povjere X-u cijeli svoj finansijski život, navodi autor The Verge-a.