Ilon Mask, Elon Musk

Mask napušta Kaliforniju, sjedište Tesle seli se u Teksas

Podijeli

Američki proizvođač električnih automobila Tesla je najavio da će iz Kalifornije preseliti sjedište u Teksas.

Izvršni direktor Ilon Mask najavio je to na godišnjoj skupštini dioničara održanoj u Ostinu.

Mask se, kako podsjeća BBC, posvađao s lokalnim političarima u okrugu Alameda u Kaliforniji, gdje se nalazi ključna Teslina fabrika, zbog odgovora kompanije na pandemiju koronavirusa.

Dao je nekoliko razloga za taj potez, rekavši dioničarima da je njegova kalifornijska fabrika “zakrčena”.

Kalifornija je takođe bila teška za njegove zaposlenike u pronalaženju pristupačnog smještaja, rekao je dioničarima.

Mask je u maju imao velikih svađa s lokalnim političarima u Kaliforniji nakon što mu je naređeno da zadrži Teslinu fabriku u Fremontu zatvorenu, zbog pandemije. On je tada na Twitteru napisao: “Tesla će odmah preseliti sjedište i buduće programe u Texas/Nevadu.” Međutim, potez do sada nije bio potvrđen.

Uprkos premještanju sjedišta, Mask je rekao da kompanija planira da poveća proizvodnju u svojim fabrikama u Kaliforniji i Nevadi za 50%.

“Ovdje se ne radi o nekakvom odlasku Tesle iz Kalifornije”, rekao je.

Tesla nije prva kompanija koja se preselila u Teksas. Godine 2020. tehnološka moćna kompanija Oracle objavila je da se seli iz Silikonske doline u Ostin.

Tehnološka kompanija HP i proizvođač automobila Toyota takođe su preselili svoje sjedište u SAD u Teksas iz Kalifornije.

Kalifornija ima strože zakone o radu, veće životne troškove i poreze od drugih država, dok je Teksas poznat po jeftinijoj radnoj snazi ​​i lakšim propisima.

Mask se krajem prošle godine preselio iz Kalifornije u Teksas kako bi se posvetio Teslinom novom pogonu za proizvodnju automobila.

Njegova raketna kompanija SpaceX ima lansirno mjesto na južnom vrhu Teksasa.