TOP 10 najboljih gradova svijeta za penziju – jedan je u crnogorskom komšiluku

Podijeli

Ugledni njemački portal Fokus, uvrstio je Trebinje i Osijek na listu top 10 svjetskih gradova za život u penzionerskim danima.

Zašto ne biste uživali u penziji tamo gdje sunce sija tokom cijele godine ili je kvalitet života mnogo bolji nego u Njemačkoj, piše portal Fokus.

Do liste 10 najboljih gradova za život njemačkih penzionera, Fokus je došao poređenjem 574 grada širom svijeta na osnovu podataka sa web stranice za poređenje Numbeo.

Uzeti su u obzir sljedeći faktori: Prosječna kirija u gradu u poređenju sa Berlinom, ostali troškovi života u poređenju sa Berlinom, kakva je lokalna zdravstvena zaštita prema strancima koji tamo žive, koliko je bezbjedno mjesto za život, kakva je klima, zagađenje, posebno kvalitet vazduha i koliko brzo i bez stresa možete automobilom ili javnim prevozom proći kroz grad, prenosi BizLife.

Grad je mogao da osvoji najviše 100 bodova u svim kategorijama. Iz konačnog rezultata uklonjeni su svi gradovi koji nijesu dobili najmanje 25 bodova u svakoj kategoriji.

Kategorije su takođe ponderisane, a stanarina, troškovi života i zdravstvena zaštita nose najviše bodova. Konačno, svaka država mogla je samo jednom da se pojavi na listi.

10 najboljih gradova za život njemačkih penzionera

Portal svojim sunarodnicima treće dobi, kao drugi najbolji izbor, preporučuje Trebinje sa osvojenih 80,8 bodova, a kao deseti Osijek.

Grad Trebinje, koji ima samo 30.000 stanovnika, ubjedljivo je najmanje mjesto koje se našlo na ovoj listi. Prije svega, grad je istorijski zanimljiv: katolička katedrala, srpski pravoslavni manastir i džamija ilustruju promjene stanovnika Trebinja tokom vremena. Od Frankfurta vam treba oko dva sata leta avionom da biste došli do Trebinja, piše portal Fokus.

Zbog svoje veličine, Trebinje ima dobar saobraćajni sistem koji je osvojio 97 od 100 bodova. Mediteranska klima donosi još 93 boda. Kriminal i zagađenje su mali. Troškovi života su duplo niži nego u Berlinu, a stanarine čak sedam puta niže. Jedina slaba tačka je zdravstveni sistem, koji je tek malo iznad prosjeka.

Osijek je na ovoj listi osvojio 75,1 bod od ukupno 100 i tako zauzeo 10 mjesto. Na krajnjem zapadu Hrvatske, Osijek leži na obali reke Drave koja se uliva u Dunav samo nekoliko kilometara dalje. Najveće prirodno močvarno područje u Evropi i vinogradarsko područje nalaze se u blizini grada od 100.000 stanovnika. Živopisni grad udaljen je 904 kilometra ili oko sat i po leta leta od Frankfurta, piše Fokus.

Portal naglašava i da je Osijek najskuplji grad u prvih 10 po životnom standardu, ali da je i dalje jeftiniji od Belina. Kako se navodim najviše bodova dobio je zahvaljujući dobro razvijenom transportnom sistemu, niskoj stopi kriminala i gotovo nikakvom zagađenju.

Prošle godine je u inostranstvu živjelo 242.000 nemačkih penzionera. Punu penziju po pravilu primaju bez obzira na to gdje žive. Izuzeci su samo ako želite da se penzionišete van EU i već ste radili u inostranstvu tokom svog radnog vijeka. Tada se za vašu penziju računaju samo godine doprinosa u Njemačkoj, pa su odbici mogući.

Prvo mjesto na listi zauzeo je grad Batumi (Gruzija), drugo Trebinje (BiH), treće Bursa (Turska), slijede Mangalor (Indija), Ternopil (Ukrajina), Ćingdao (Kina), Rosario (Argentina), na osmom mjestu našao se grad Kuenka (Ekvador), devetom Sorokaba (Brazil) i na desetom Osijek (Hrvatska).