Koje su najveće kompanije u regionu

Podijeli

Sa godišnjim prihodom od 3,6 milijardi eura, slovenački Petrol (koji posluje i u Crnoj Gori), najveća je kompanija na teritoriji bivše Jugoslavije.

I druga najveća kompanija po ukupnim poslovnim prihodima na našim prostorima dolazi iz naftnog sektora – hrvatska grupa INA, koja je prošle godine ostvarila prihod od skoro tri milijarde eura.

Na trećem mjestu je Elektroprivreda Srbije (EPS), sa prihodom od oko 3 milijarde eura godišnje, a na četvrtom Naftna industrija Srbije (NIS) sa prihodima oko 2,1 milijarde eura pokazuju poslovni podaci ovih preduzeća koje je obradila regionalna analitička kuća SeeNews.

SeeNews redovno objavljuje godišnji izvještaj TOP 100 SEE, u kojem je rangirano 100 najvećih kompanija u regionu Jugoistočne Evrope prema ukupnim prihodima. U izveštaju su posebno predstavljene liste 10 najvećih kompanija u svakoj od zemalja bivše Jugoslavije. “Pada u oči” da najuspješnjije kompanije u regionu posluju u oblastima trgovine, proizvodnje struje i nafte, telekomunikacija, te maloprodajni lanci.

Najveća crnogorska kompanija, prema ovim podacima je Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) koja sa svojih 337 miliona eura godišnjih prihoda ipak nije uspjela da se ravna sa najvećima u regionu.

Od zemalja regiona: U Bosni i Hecegovini je najuspješnija kompanija za prodaju nafte i naftnih derivata Holdina, sa oko 672 miliona eura prihoda, a u Sjevernoj Makedoniji Johnson Matthey DOOEL – dio britanske firme, vodećeg svjetskog proizvođača katalizatora za kontrolu emisija izduvnih gasova iz vozila – koja godišnje prihoduje oko 1,9 milijardi eura.