Od danas moguća elektronska registracija preduzeća

Podijeli

Poreska uprava (PU) sprovodi projekat kojim će, putem portala eFirma, biti omogućena registracija preduzeća elektronskim putem, kao i niz elektronskih servisa vezanih za Centralni registar privrednih subjekata (CRPS).

Poral eFirma dostupan je na adresi https://efirma.tax.gov.me.

„U okviru prve faze ovog projekta, od danas će biti omogućena elektronska registracija jednočlanih društava sa ograničenom odgovornošću (DOO) za osnivače rezidente, uz minimalni kapital od jednog eura, u kojem su osnivač i izvršni direktor jedna ista osoba, uz priloženu elektronski potpisanu dokumentaciju“, navodi se u saopštenju Uprave.

Pored registracije osnivanja jednočlanih DOO, biće omogućena i elektronska registracija promjene adrese i djelatnosti društva, a sve uz posjedovanje certifikovanog elektronskog potpisa.

Iz PU su naveli da će od danas biti uspostavljeni i elektronski servisi naručivanja potvrda koje izdaje CRPS, a to su izvod i potvrda o aktivnosti.

„Vlasnik digitalnog certifikata privrednog subjekta moći će da preuzme potvrde koje se odnose na njegovu firmu, bez ograničenja. Takođe, elektronsko naručivanje potvrda je omogućeno i drugim osobama, koji će iste dobiti sa zaštićenim ličnim podacima osoba u društvu“, objasnili su iz PU.

Elektronski servis je koncipiran tako da se naručena dokumenta mogu dostaviti putem mejla ili pošte.

Za početak tog procesa, omogućeno je upload-ovanje skeniranih dokaza o izvršenoj uplati u korist žiro-računa PU i Službenog lista.

„Okončanjem cjelokupnog projekta, koje je planirano do sredine naredne godine, biće uspostavljen sistem za elektronsku registraciju svih vrsta preduzeća, obavljanje izmjena registarskih podataka, kao i dodatni servisi kojima će se potreba dolaska u prostorije CRPS-a i čekanja u redovima svesti na minimum“, rekli su iz PU.

Elektronska registracija preduzeća, kako su objasnili, predstavlja najbolju međunarodnu praksu i korak je naprijed u uklanjanju biznis barijera, unapređenju poslovnog ambijenta i podsticanju domaćih i stranih investicija.

„Značaj i potreba elektronskog poslovanja naročito su došli do izražaja tokom pandemije virusa Covid-19“, zaključili su iz PU.