Poreski policajci imaće posla i s advokatima, duguju ukupno 3,3 miliona eura

Podijeli

Poreski policajci imaće dosta posla i oko advokatske djelatnosti, s obzirom da advokati, prema riječima direktora Poreske uprave Milomira M. Mugoše, duguju oko 3,3 miliona eura.

“Imajući u vidu činjenicu da lica koja obavljaju djelatnost pružanja advokatskih usluga ostvaruju značajne prihode, to se u Poreskoj upravi u kontinuitetu sprovode intezivirane aktivnosti na povećanju poreske discipline obveznika koju obavljaju advokatsku djelatnost”, rekao je Mugoša za CdM.

Naglašava da su advokati “u kontinuitetu predmet mjera Poreske uprave, koje podrazumijevaju inspekcijski nadzor i prinudnu naplatu, ali i aktivnosti na podsticanju dobrovoljnog izmirivanja poreskih obaveza, kao što su sastanci sa Advokatskom komorom, Sudskim savjetom i advokatima pojedinačno, preko kojih je poslata jasna poruka da se neizmirivanje poreskih obaveza, bez obzira što se radi o specifičnoj kategoriji poreskih obveznika, neće tolerisati”.

“Imajući u vidu da je u prethodne tri godine Poreska uprava sprovela veliki broj aktivnost na naplati obaveza od advokata, kao i da je jedan broj poreskih obveznika iz ove kategroije započeo otplatu obaveza kroz reprogram, to je ukupni poreski dug isti u proteklom periodu značajno smanjen, a očekuje se nastavak ovog trenda, s obzirom da će sve gore navedene aktivnosti biti nastavljene i u narednom periodu”.

Uspostavljanje poreske policije, prema njegovim riječima, biće izvršeno nakon obezbjeđivanja zakonskih, organizacionih i logističkih uslova, kojima će se omogućiti samostalno sprovođenje izviđajnih radnji od strane ove organizacione cjeline.

“Novousvojenim Aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta nije predviđena poreska policija, imajući u vidu da je uspostavljanje poreske policije moguće tek po obezbjeđivanju zakonskih preduslova, kojima bi se omogućilo samostalno sprovođenje izviđajnih radnji od strane ove organizacione cjeline Poreske uprave, te da je izmjena zakona još uvijek u toku”, objasnio je direktor Poreske uprave.

Po usvajanju zakonskih izmjena, Poreska uprava pristupiće i izmjeni Akta o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta radi formiranja Odjeljenja za poresku policiju, dodao je on.