Aleksandar Stijović, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja

Afera “Abu Dabi fond”: Koja je bila uloga bivših ministara u raspodjeli miliona

Podijeli

Mnogo je nelogičnosti koje su vezane za Abu Dabi fond. Moje kolege i ja smo u prethodnom mjesecu sakupili dokumentaciju i predali je Specijalnom državnom tužilaštvu – rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović na konferenciji za medije Vlade o programu podrške Abu Dabi fonda razvoju poljoprivrede Crne Gore.

On je, pored ostalog, rekao da se nekadašnje Ministarstvo poljoprivrede u okviru programa bavilo stvarima koje su van nadležnosti tog resora, odnosno prekoračilo svoja ovlašćenja.

“Što god je ko radio, skinućemo oznaku tajnosti, jer javnost treba da zna sve”, rekao je Stijović.

Pokazao je i kako izgleda zahtjev za kredit, napisan olovkom na listu papira koji je zaveden u ministarstvu 24. novembra 2016. godine.

“Na osnovu ovog kompaniji Eko Per je dodijeljeno dva i po miliona dolara”, istakao je Stijović.

Svi ugovori su zaključivani na osnovu prijedloga ministara poljoprivrede, a na osnovu odbora za ocjenu projektnih prijava koji nije postojao.

“Ne postoji rješenje o obrazovanju ovog tijela, ko su bili članovi”, naveo je Stijović.

Dio dokumentacije programa podrške Abu Dabi fonda je prošao kroz sistem Ministartsva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, dok je dio bio u Investiciono-razvojnom fondu.

Vjeruje da će potvrdu o izdatoj garanciji od Abu Dabi fonda.

“Veliki dio dokumentacije bio je pod oznakom tajno. Veliki dio je nestao iz trezora Vlade, a ima i dokumenata jer su pod oznakom interno”, kazao je Stijović.

Naveo je da se u orginalnoj dokumentaciji pojavljuje Zoran Vukćević kao potpisnik ugovora o kreditu za Abu Dabi,a u prevodu ugovora je potpis guvernera Centralne banke Radoje Žugić.

Stijović je kazao da se u dijelu dokumentacije nalazi i potpis bivšeg ministra poljoprivrede Milutina Simovića.

Od Prve banke su tražili informacije ko je otvorio specijalni račun u toj banci gdje je novac uplaćivan po nalozima bivših ministara Simovića i Ivanovića, dok je Nemanja Katnić sekretar u ministarstvu poljoprivrede pratio cijeli posao.

“Sve je rađeno po nalozima užeg kruga ljudi iz kabineta ministara”, rekao je Stijović.

Ministar je kazao da je na specijalni račun u Prvoj banci legla prva transa 2015. godine od oko 15 miliona i da nema podatak ko je dao nalog da se novac prebaci, dok je druga transa od 14,6 miliona prebačena po nalogu Simovića.

Stijović nije mogao da odgvori na pitanje da li je Nemanja Katniću rodbinskim vezama sa glavnim specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem.

Od potpisanih devet ugovora, kako je naglasio, nisu svi sporni.

“Neki su projekti realizovani i završeni su”, naglasio je Stijović.

U narednih 15 dana objaviće koja kompanija je iskoristila sredstva, koja je vratila novac, koja duguje i tako dalje.

Ranija saslušanja

Bivši ministar poljoprivrede Petar Ivanović, doskorašnji direktor Investiciono-razvojnog fonda Zoran Vukčević, bivši ministar poljoprivrede u Vladi izbornog povjerenja iz 2016. godine Budimir Mugoša i procjenitelj Milan Adžić saslušani su prošle sedmice u Specijalnom tužilaštvu u okviru izviđaja oko nenamjenskog trošenja kredita od 50 miliona eura iz Abu Dabi fonda.

Biznismen i vlasnik kompanije Vektra Jakić Dragan Brković saslušan je 5. februara u Specijalnom državnom tužilaštvu, a tog dana su, navodno, saslušane još četiri osobe.

Nakon saslušanja, nije im određeno zadržavanje.

Specijalno tužilaštvo početkom 2019. godine počelo je da ispituje da li je bilo nezakonitih radnji prilikom dodjele i realizacije 50 miliona američkih dolara kredita koje je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore 2015. godine dobilo iz Abu Dabi fonda za razvoj – za podsticaj razvoja poljoprivrede na sjeveru Crne Gore.

Raspodjelom novca iz ovog fonda zanimao se i autor emisije “Mehanizam”, o čemu je portal Investitor pisao:

Gdje su završili arapski milioni namijenjeni crnogorskoj poljoprivredi

Gdje su završili arapski milioni: Poljoprivredne kredite dobijale firme koje nijesu ispunjavale uslove

Comments are closed.