djeca, štednja, dječja štednja

Kako da naučite djecu da počnu investirati na vrijeme

Podijeli

Ulaganje nije samo luksuz rezervisan za odrasle jer i djeca mogu dobiti i finansijske nagrade. Zapravo se može pokazati još vrijednijim za njihovu budućnost. To je zato što djeca imaju dragocjeni dar vremena na svojoj strani – pružajući svom novcu najbolju priliku da se sastavi i raste.

Naučiti svoju djecu kako investirati može biti i sjajan način podsticanja pametnih navika štednje i trošenja mnogo ranije nego što postanu odrasli i možda bude kasno.

“Ulaganje može značiti nekoliko stvari, ali jedan od načina na koji se to može naučiti je naučiti svoju djecu da ulažu u sebe”, rekla je Heather Winston, sertifikovani finansijski planer i pomoćnica direktora za rješenja za penzije i prihode.

“Izreka da je znanje moć je zasigurno istinita i redovni razgovori o ulaganju u obrazovanje pomažu u uklanjanju pogrešnog uvjerenja da je ulaganje samo za one vrlo bogate”, dodala je ona.

Pa ako se pitate kako djetetu dati prednost u izgradnji njegovog bogatstva, ovi savjeti mogu vam pomoći:

Počnite s osnovama finansija

Za malu djecu započnite podučavajući ih osnovnim konceptima novca. To može uključivati ​​isplatu dodatka vašem djetetu ili traženje od njega da vam pomogne da isplanirate trgovinu s određenom količinom novca i pridržavati se toga.

Čineći ovo, pomažete svom djetetu da usadi ideju da posjedovanje i zarađivanje novca proizlazi iz preuzimanja odgovornosti i koliko važno pridržavanje budžeta može biti.

“Postoje brojni načini kako razgovarati s djecom o ulaganju, ali prvi je jednostavno započeti”, rekao je Winston. “To ne mora biti dubok, komplikovan ili razvučen razgovor – umjesto toga, razmislite o malim, kratkim trenucima učenja.”

Kako dalje rastu, možete ih početi upoznavati s drugim konceptima novca, poput postavljanja ciljeva uštede za kupovinu predmeta poput novog uređaja ili štednji na fakultetu.

Winston predlaže da roditelji takođe pokušaju da uporede ono što njihovo dijete štedi za kupovinu velikih karata, dodjeljujući svom djetetu da pokrije postotak onoga što košta.

Razgovarajte o konceptima ulaganja

Nakon što vaše dijete shvati osnove trošenja i štednje, možete ga upoznati s osnovnim konceptima ulaganja, poput “šta je dionica” ili “šta je obveznica”. Neka vašem djetetu to bude jednostavno i lako za razumijevanje. Takođe biste trebali da budete spremni da ponovite i ojačate ove koncepte često da bi ih dijete naučilo i prihvatilo.

Finansijski stručnjaci predlažu osnovnu školu kao pravo vrijeme za roditelje da počnu uvoditi ove pojmove.

“Put do uspješnog ulaganja započinje dobrim navikama štednje, jer vam je potreban novac koji vam preostaje nakon troškova kako biste ulagali”, rekao je Milo Benningfield, finansijski planer i osnivač Benningfield Financial Advisors-a.

“Razgovaranje o novčanom toku kao i o ciljevima vlastite štednje roditelja može uveliko pomoći djeci da shvate šta znači odgovorno raspolaganje novcem”, dodao je on.

Benningfield preporučuje da roditelji nauče svoju djecu dva glavna koncepta ulaganja.

Jedan je da se dugoročno isplati “vrijeme na tržištu”, a ne dobar “tržišni trenutak”. Drugim riječima, zadržavanje uloženog novca duže vrijeme važnije je od toga koje investicije odaberete.

Drugi je koncept da ulaganjem “ne dobijate ono što plaćate”, što znači da investicioni troškovi mogu pojesti povrat ulaganja – stoga je neophodno održavati niske troškove.

Utvrdite koju vrstu investicionog računa treba uspostaviti

Odaberite banku koja ima niske naknade i dobru ocjenu korisničke usluge. Ako je vaše dijete mlađe, možete započeti s osnovnim štednim računom.

“Štedni računi pomažu djeci da vide dugoročne učinke disciplinovane štednje, a zatim mogu ubrati plod trošeći novac na nešto smisleno ili dajući novac dobrotvornoj organizaciji koja im je važna”, rekao je Justin Pritchard, finansijski planer i osnivač kompanije Approach Financial. “Iako su kamate sada niske, ipak vrijedi djeci pokazati kako djeluju složene kamate”, dodao je on.

CNN/Investitor