Ovo je novi lider na tržištu mobilnih telefona

Podijeli

Podaci Counterpoint Research-a pokazuju da je u januaru Oppo prvi put predvodio kinesko tržište pametnih telefona sa 21% tržišnog udjela.

Na drugom mjestu je Vivo sa 20%, a slijede Huawei, Apple i Xiaomi sa po 16%.

Prodaja Oppoa porasla je za 33% u odnosu na decembar i za 26% na godišnjem nivou, prenosi Indikator.ba.

Uspon kompanije direktna je posljedica problema Huaweija, koji je dugo bio lider na lokalnom tržištu. Huawei i Honor nastavljaju da gube tržišni udio u svojim matičnim zemljama zbog poteškoća u nabavci komponenata kao rezultat američkih sankcija, što je dovelo do manje premijera proizvoda.

Agencija ističe da kompanija troši zalihe ključnih komponenti i da zbog sankcija ne može nabaviti nove koje će se koristiti za 5G pametne telefone. U isto vrijeme, više od 65% telefona prodanih u Kini u posljednjem kvartalu prošle godine podržavalo je 5G.

Prema Counterpoint-u, Huawei to kompenzuje fokusiranjem na premium modele, koji takođe imaju veće marže, ali taj potez ostavlja prazninu u srednjem rasponu. Zbog ograničene dostupnosti, Huaweijevi distributeri u Kini počinju se prebacivati ​​na druge marke, a jedan od njih je Oppo, a ovo pomaže Xiaomi i Vivo.

Prodaja podjele Honor takođe je imala uticaja jer je dodatno smanjila Huaweijev tržišni udio u Kini. Counterpoint Research očekuje da će prisustvo kompanije na tržištu u svojoj domovini i dalje opadati ove godine, što će pomoći konkurentima.

Ostaje da se vidi hoće li doći do promjene u stavu SAD-a dolaskom nove administracije.