Novi trendovi u upravljanju ličnim finansijama: Do pozajmice putem mobilnog telefona

Podijeli

Svijet u kome živimo rapidno tehnološki napreduje, a digitalizacija postaje sastavni dio života svakog savremenog čovjeka. Savremene digitalne tehnologije mijenjaju biznis modele finansijskih institucija, donoseći im mogućnost za proširenje portfolija usluga banke, ali i poboljšanja bankarskih procesa u skladu sa sve većim očekivanjima i potrebama klijenata.

Digitalizaciju u bankarstvu predstavljao je nekada bankomat, a danas veliki broj bankarskih poslova možete ostvariti od kuće, on line putem, bez čekanja u redu, što je građanima umnogome olakšalo dnevnu rutinu.

Digitalizacija je promjena koja traži od banaka novi pristup klijentima, prodaji, marketingu i svim drugim aktivnostima, jer sada kada smo navikli da uz nekoliko klikova obavimo kupovinu u slobodnom trenutku sa svog mobilnog telefona, želimo da na isti način poslujemo i sa svojom bankom. Potreban nam je samo dobar i nenamtljiv partner koji osjeća šta želimo i tu je uvijek kada nam zatreba, i to upravo tamo gdje provodimo svoje vrijeme i razmatramo mogućnost i odlučujemo o kupovini.

Pojava epidemiološke krize u vezi sa koronavirusom prethodne godine, još više je uticala na brzinu digitalne transformacije. U trenucima kada je preporuka da lični kontakti budu svedeni na minimum, pogodnosti koje se kriju u aplikacijama na mobilnom telefonu omogućavaju nam da realizujemo svoje planove gdje god da se nalazimo.

Ono što nam često treba su dodatna novčana sredstva. Polako se gubi stari dobri običaj da pozajmicu tražimo od najbližih prijatelja i porodice, svjesni da u današnje vrijeme do novca najlakše možemo doći kod banaka, izbjegavajući time da druge izlažemo bilo kakvoj neprijatnosti. Savremene tehnologije omogućile su nam da kredit možemo podići i bez odlaska u banku, veoma jednostavno, brzo, uz minimalnu dokumentaciju, putem interneta – koristeći se on line kanalima koje omogućavaju manje više sve banke u današnje vrijeme.

U stalnom traganju za inovativnim rješenjima u digitalnoj transformaciji, banke se takmiče koja će prije donijeti inovaciju na tržište. Addiko banka je krajem prethodne godine prva u Crnoj Gori predstavila mKredit kao jedinstven proizvod na tržištu, kojim je omogućeno podizanje keš kredita putem mobilne aplikacije, bez dokumentacije i bez troškova obrade. Za kompletnu proceduru klijentu je dovoljan samo mobilni telefon, uz pristup Addiko m-banking aplikaciji koja je na raspolaganju 24 časa dnevno. Ukoliko klijenti ispunjavaju sve potrebne uslove automatska odluka i isplata sredstava se realizuju odmah, a čitav proces apliciranja za kredit traje svega pet minuta.

Ovim nam sada banka staje na dlan i u džep. Jedini nam izazov predstavlja da se odupremo konzumerizmu i donesemo pametne odluke o potrošnji i namjeni novčanih sredstava.