voće, fruit, tegla voća, jar

Turski biznismen pokreće organsku proizvodnju voća u Mojkovcu

Podijeli

Turska kompanija “Agrogora Organic” biće korisnik zemljišta u mojkovačkoj Biznis zoni “Babića polje“.

Osnivač te firme Ahmet Dasman, kako pišu Vijesti, potpisao je ugovor sa Opštinom, prema kojem zakup 11.713 kvadrata važi 10 godina, sa mogućnošću produžetaka na još toliki period. Investicijom je planirano otvaranje 25 stalnih radnih mjesta, ali i angažovanje od 120 do 150 sezonskih radnika tokom perioda sakupljanja svježeg voća.

“Cilj ‘Agrogora Organic’ je pokretanje inovativnog agro poslovanja u Crnoj Gori, kako bi se iskoristile prirodne zalihe šumskog voća i organska proizvodnja voća u zemlji. Planirani postupak liofilizacije – tehnologije dehidratacije može se primijeniti u različitim oblicima hrane poput voća, povrća, mliječnih proizvoda. Ta tehnologija je u skladu dobro razvijenom potražnjom na tržištu zapadne Evrope”, saopšteno je nakon potpisivanja ugovora.

Iz Opštine Mojkovac kažu da je Dasman bio suosnivač i izvršni direktor prvog postrojenja koje se bavilo preradom voća i povrća na taj način u Izmiru u Turskoj.

Osnovna proizvodnja, kako je objašnjeno, biće prerada bobičastog i drugog voća, a ugovorom je definisano da pogon započne proizvodnju u roku od 12 mjeseci.

Javnim pozivom za zakup zemljišta u Biznis zoni, na koji se javila samo turiska kompanija, za investitore su bile predviđene brojne olakšice. Definisana cijena godišnjeg zakupa metra kvadratnog za one koji namjeravaju da pokrenu proizvodnu djelatnost i zaposle od 3 do 20 radnika iznosi pet centi.

To se odnosi na parcele površine od 1.500 do 8.000 kvadrata, uz obavezu investitora da na njima izgradi odbjekte površine 20 do 30 odsto od površine parcele.

Slični uslovi su i za investitore koji namjeravaju da se na prostoru biznis zone bave trgovinom na veliko.

Dodatne olakšice su i oslobađanje plaćanja naknade za komunalno opremanje zemljišta za investitore koji zaposle više od 10 radnika, a smanjenje te dažbine za 85 odsto za one koji obezbijede otvaranje šest do 10 radnih mjesta.

Samo 30 odsto naknade plaćaće investitori koji zaposle od tri do pet radnika. Investitori koji se bave proizvodnjom, doradom, pakovanjem i preradom poljoprivrednih proizvoda, biće oslobođeni plaćanja poreza na nepokretnosti tokom cijelog trajanja zakupa.