fc barcelona, kamp nou

FC Barcelona na tronu: Koliko vrijede najvredniji fudbalski klubovi na svijetu

Podijeli

FC Barcelona je prvi put u istoriji na vrhu Forbesove liste najvrednijih klubova svijeta iako ima dugovanja koja premašuju milijardu funti.

Katalonski div je s trona skinuo najvećeg rivala Real Madrid. Vrijednost Barcelone procijenjena je na 3,46 milijardi funti, dok je Real procijenjen na 3,45 milijardi funti.

Na trećem mjestu je Bayern (3,07 milijardi funti), a slijede Manchester United (3,06 milijardi funti), Liverpool (2,98 milijardi funti), Manchester City (2,91 milijarda funti), Chelsea (2,33 milijarde funti) Arsenal (2,04 milijarde funti), Paris Saint-Germain (1,82 milijarde funti) i Tottenham (1,67 milijardi funti).

Forbes je objavio da je vrijednost Liverpoola porasla za čak 88 odsto tokom protekle dvije godine u kojima je momčad s Anfielda osvojila Ligu prvaka i Premiership.

Zanimljivo je da Juventus nije u društvu 10 najvrjednijih klubova. Izbacio ga je PSG pa je italijanski gigant sad na 11. mjestu, ocjenjuje hrvatski Index.

Englezi imaju još tri kluba među prvih 20, a to su Everton (479 milijardi funti), West Ham (369 milijardi funti) i Leicester (331 milijarda funti).

Preostali klubovi iz društva najvrjednijih 20 su Borussia Dortmund, Atletico Madrid, Inter, Milan, Roma i Ajax.