dogovor, deal, business, biznis

OECD: Potreban nam je novi koncept za podršku privredi

Podijeli

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) pozvala je vlade da osmisle novi koncept za privredu, kako bi ojačale njenu otpornost u postpandemijskom periodu.

“Vlade ne smiju čekati ni časa, moraju pripremiti teren za oporavak u postkriznom periodu”, rekao je generalni sekretar OECD-a Angel Gurria u srijedu na online konferenciji, prenose agencije.

On je predložio veće poreze na emisiju ugljen-dioksida, kako bi se zaustavile klimatske promjene. Njegov mandat na čelu OECD-a završava u maju, a naslijediće ga Australijanac Mathias Cormann.

“Nakon katastrofalne 2020. godine izgledi su se poboljšali”, kazao je glavni ekonomista OECD-a Laurence Boone, ne navodeći nove brojke koje bi podražavale tu ocjenu.

OECD procjenjuje da je svjetska ekonomija u pandemijskoj 2020. godini pala 3,4 odsto, a ove bi godine po njima trebalo da se oporavi 5,6 odsto.

Pandemija je razotkrila slabosti, poput dugoročne nezaposlenosti koju nijesu riješili ni državni paketi pomoći vrijedni milijarde dolara, upozorio je glavni ekonomista OECD-a.