Kina, China, Peking, Beijing, business, biznis, poslovanje, poslovni čovjek, businessman

Snažan rast: Kineska ekonomija zabilježila najbolji kvartalni rezultat u skoro 30 godina

Podijeli

Kina je upravo zabilježila svoj najjači kvartalni rast u gotovo tri decenije, prenose agencije.

Druga najveća svjetska ekonomija porasla je čak 18,3% u prvom tromjesečju 2021. u odnosu na godinu ranije, pokazuju zvanični podaci vladine statistike objavljenim u petak.

To je najbolji kvartalni rast od 1992. godine, kada je Kina počela objavljivati ​​takve brojke.

Talas je ubrzan uglavnom zbog niskog baznog učinka, jer je Kina početkom 2020. zatvorila najveći dio svoje ekonomije kako bi zaustavila pandemiju koronavirusa. Prema kvartalnoj osnovi, kineska je ekonomija u razdoblju od januara do marta prošle godine rasla samo 0,6%, navodi vlada. U četvrtom tromjesečju 2020. ekonomija je ojačala 6,5%.

Kineska ekonomija ima dobre rezultate u odnosu na ostatak svijeta. Kina je bila jedina glavna ekonomija koja je zabilježila rast 2020. godine, povećavši se za 2,3%, jer su se mnoge zemlje borile za suzbijanje pandemije koronavirusa. Kineske vlasti nazvale su prošlogodišnje rezultate “boljim nego što smo očekivali”.

Ranije ove sedmice, carinska statistika pokazala je da je uvoz zemlje skočio više od 38% prošlog mjeseca u američkim dolarima u odnosu na godinu ranije, što je znak da potražnja u Kini raste. Izvoz je porastao za gotovo 31%.