office, business, presentation

Ofanziva: Zagrepčani preuzeli kompaniju iz Podgorice, sada ciljaju tržište BiH

Podijeli

Nakon dvije akvizicije koje su već zaključene u ovoj godini, jedna od vodećih kompanija u regionu u distribuciji rezervnih dijelova i autoopreme, ujedno važan igrač i na području upravljanja otpadom s vlastitom laboratorijom za ispitivanje u sklopu sanacija zagađenih lokacija i industrijskih postrojenja – zagrebačka CIAK Grupa, na meti ima treću akviziciju.

CIAK Grupa je, kako piše Poslovni dnevnik, pokrenula procedure za novu potencijalnu akviziciju u BiH. Prema njihovoj objavi na Zagrebačkoj berzi, započet je postupak vezano za potencijalno preuzimanje društva Auto Milovanović iz BiH, za koji se dovršetak, kažu, podrazumijeva ispunjavanje više preduslova, kao i odobrenja regulatornih tijela.

Glavninu poslovanja Grupa ostvaruje kroz vlastita društva na tržištima Hrvatske, BiH, Srbije i Slovenije, no početkom 2021. poslovanje su proširili i na Crnu Goru, gdje su preuzeli kompaniju Next Auto iz Podgorice, dok su na hrvatskom tržištu akvizirali zagrebački Trgometal.

Uzimajući u obzir osnovne djelatnosti CIAK Grupe, akvizicije navedenih društava logični su koraci daljnjeg osnaživanja i rasta portfelja Grupe, navodi se u izvještaju poslovodstva. Integracijom navedenih društava u sistem te daljnjim razvojnim aktivnostima i sinergijskim učincima, potencijalni pozitivan efekat ovih akvizicija u budućnosti se procjenjuje još i veći i, kako navode, time se stvara “baza za dodatno osnaživanje i rast CIAK Grupe u budućnosti”.

Iza Grupe je uspješna 2020, uprkos pandemiji, s 966 miliona kuna konsolidovanih poslovnih prihoda – 80 miliona iznosi konsolidovana EBITDA i 24 miliona kuna kapitalna ulaganja, dok je broj zaposlenih porastao za dodatnih 50, tako da je kompanija na kraju prošle godine ukupno zapošljavala 1.296 ljudi.

U posljednjem kvartalu 2020. dovršen je IPO proces te je CIAK Grupa dokapitalizovana u iznosu nešto većem od 216 miliona kuna. Neto dug na kraju prošle godine smanjio se na 68 miliona kao i odnos neto duga i EBITDA-e na 0,85, čime su, tvrde, ostvarili ključan korak za dalji razvoj poslovanja.

Poslovni podsjeća da su prije par godina iz društva s ograničenom odgovornošću preoblikovani u akcionarsko društvo, uz promjenu naziva u CIAK Grupa.

Uprava Zagrebačke berze krajem 2020. donijela je odluku o uvrštenju na Službeno tržište 19.751.989 redovnih dionica ovog društva, bez nominalnog iznosa, a s kojima se trguje od početka 2020.