business, zgrada, building

Postignut globalni sporazum o oporezivanju velikih kompanija

Podijeli

Više od 130 zemalja svijeta saglasilo se s izmjenama načina na koji će velike globalne kompanije biti oporezivane, što uključuje 15 odsto minimalne korporativne takse sa ciljem sprečavanja multinacionalnih kompanija da prikriju profit u tzv. poreskim rajevima.

Sporazum je postignut između 136 država koje predstavljaju 90 odsto svjetske ekonomije, objavila je u petak Organizacija za saradnju i ekonomski razvoj (OECD), koja je bila domaćin razgovora.

Kako se procenjuje, minimalan porez donijeće prihod od oko 150 milijardi dolara.

Zemlje koje su učestvovale u pregovorima, ali se nijesu pridružile sporazumu su: Kenija, Nigerija, Pakistan i Šri Lanka, precizira agencija AP.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen pozdravila je sporazum, ocjenjujući da on predstavlja veliko dostignuće za ekonomsku diplomatiju.

Sporazum je postignut nakon što su Irska, Estonija i Mađarska pristale da ga potpišu. Irska i Estonija su, naime, odustale od svojih prigovora na sporazum u četvrtak, dok je Mađarska u petak saopštila da je dala pristanak pošto je prihvaćen njen zahtjev za 10-godišnjim tranzicionim periodom za primjenu tog globalnog akta.

Sporazum utvrđuje minimalnu stopu poreza na dobit preduzeća od 15 odsto i dozvoljava vladama da oporezuju veći deo profita stranih multinacionalnih kompanija.

Cilj ovog dokumenta je sprečavanje velikih poslovnih grupa da knjiže profite u zemljama s niskim porezima, a koji ostvaruju na drugim tržištima, što je problem koji je postao sve urgentniji s porastom tehnoloških giganta koji lako posluju preko granica.