building construction

Pandemijska štednja podstakla potražnju za stanovima i kućama

Podijeli

Potražnja za stambenim nekretninama u eurozoni ojačala je u pandemiji koronavirusa i vjerovatno će se zadržati na visokom nivou, što će otvoriti pitanje dostupnosti stanova za domaćinstva s nižim prihodima, upozorila je Evropska centralna banka.

Nakon što je pandemija korona virusa zatvorila veći dio globalne ekonomije, domaćinstva su počela više štedjeti, a neke porodice, posebno one bogatije, odlučile su da usmjere štednju u kupovini stambenih nekretnina, prenosi SEEbiz.

Stopa štednje domaćinstava udvostručila se na početku pandemije, a u prvoj polovini ove godine zadržala se blizu nivoa od 20 odsto, uveliko nadmašivši pretpandemijskih 12 do 13 odsto.

Oko 44 odsto neto štediša navelo je u anketi da želi staviti na stranu dovoljno novca za kupovinu velike vrijednosti, obično nekretninu ili automobil, a porodice s primanjima u najvišem kvintilu rekle su da će u narednih 12 mjeseci najvjerovatnije kupiti stambenu nekretninu, navodi ECB.

Interes za nekretnine potpiruju i očekivanja lakšeg pristupa kreditima u budućnosti i pad kamata na hipotekarne kredite, utvrdila je centralna monetarna institucija eurozone na osnovu ankete o očekivanju potrošača.

– Iako su neke transakcije podstaknute prekomjernom štednjom u pandemiji možda već realizovane, veliki iznos akumulirane štednje mogao bi dodatno podstaći potražnju za stambenim prostorom u kratkoročnoj perspektivi- upozorio je ECB u članku u Ekonomskom biltenu.

U članku se dodaje da to signalizuje kontinuirani snažan rast potražnje u stambenom sektoru, ali otvara i moguća pitanja dostupnosti za porodice sa primanjima u nižim kvintilima, budući da je očekivani rast cijena stanova puno snažnij od očekivanog rasta primanja domaćinstava i indeksa opštih cijena.