turskih lira, turska lira, turski novac, money

Istorijski oporavak: Erdoganove mjere digle tursku valutu za još 15%

Podijeli

Turska lira je danas nastavila rast za čak 15 odsto.

Do toga je došlo nakon što je u ponedjeljak zabilježila istorijski oporavak sa rekordnog minimuma od 25 procenata poslije predstavljanja mjera predsednika Tajipa Erdogana o garantovanju depozita položenih u domaćoj valuti od uticaja fluktuacija na deviznom tržištu.

Lira je počela trgovanje jutros na neznatno nižem nivou u odnos na zatvaranje u ponedjeljak, da bi zatim porasla na najviši nivo od 11,0935 lira za dolar, izvještava Rojters a javlja Tanjug. Kasnije je blago smanjila dio dobitaka i, prema podacima sa berze u Istanbulu, kretala se na nivou od 13,92 lire za dolar u 08:56 časova po srednjeevropskom vremenu.

Erdogan je u ponedjeljak predstavio niz mjera koje će, kako je rekao, Turcima ublažiti udar koji je izavao pad nacionalne valute i podstaći štednju u lirima umjesto u dolarima. Vlada je obećala da će garantovati depozite u lirama, što je podstaklo skok valute prema dolaru za nekih 25 procenata u ponedjeljak, najveći na dnevnom nivou.

U okviru paketa mjera, vlada je obećala da će kompenzovati štedišama razliku gubitka vrijednosti njihovih depozita u lirama u odnosu dolarske depozite. Više od polovine štednje domaćeg stanovništva je u stranoj valuti i zlatu zbog višegodišnje deprecijacije lire, prema podacima centralne banke.

Alpaslan Čakar, predsjednik Udruženja turskih banaka (TBB), rekao je da će Ministarstvo finansija finansirati troškove paketa mjera, što bi, po ocjeni Rojtersa, potencijalno mogla da bude skupa i inflatorna inicijativa. Čakar je dodao da je nakon Erdoganovog obraćanja na berzi prodato oko mlijardu dolara.

Prema proračunima trojice bankara, oko 1,0 do 1,5 milijardi dolara štednje konvertovano je u ponedjeljak uveče u lire. Međutim, cijena na petogodišnje kreditne svop aranžmane za zaštitu Turske od rizika, odnosno trošak osiguranja od državnog neizmirenja obaveza, skočila je na 613 baznih poena, na najviši nivo od maja 2020, prema IHS Markitu.

Od početka godine lira je izgubila 45 odsto vrijednosti.

U obraćanju nakon sastanka vlade, Erdogan je ranije poručio da “od sada pa nadalje, niko od građana neće morati da mijenja depozite u turskim lirama u devize zbog zabrinutosti da bi fluktuacije kursa mogle da devastiraju njihove dobitke od kamata na štednju”.

“Sa smanjenjem kamatnih stopa, svi ćemo vidjeti za nekoliko mjeseci kako inflacija počinje da pada. Ova zemlja više neće biti raj za one koji novac zgrću na visokim kamatama, neće biti uvoznički raj”, rekao je Erdogan.

On je takođe pozvao “sve koji imaju novac, pristup finansijama” da doprinesu investicijama i obećao pomoć izvoznicima i penzionerima.

Agencija Bloomberg takođe je prenijela da je Erdogan rekao da će vlada nadoknaditi gubitke koje su pretrpjeli vlasnici depozita u lirima ako pad lire prema čvrstim valutama premaši kamatne stope koje su obećale banke.

Mjere imaju za cilj da ublaže potražnju investitora u sektoru trgovine na malo za dolarima i okončaju tromjesečne turbulencije nacionalne valute.

“Turska nema ni namjeru ni potrebu da odstupi ni za najmanji korak od slobodne tržišne ekonomije i režima deviznog kursa”, zaključio je Erdogan.