nafta, oil, naftna platforma

Cijene nafte najviše u posljednjih sedam godina

Podijeli

Cijene nafte su na svjetskim tržištima porasle i prošle nedjelje, šeste zaredom, pa su dostigle nove najviše vrijednosti u više od sedam godina, jer se trgovci plaše poremećaja u snabdevanju zbog ukrajinske krize.

Cijena barela nafte tipa brent, koja je prije četiri dana prešla granicu od 90 dolara na londonskom tržištu nastavila je da se uzdiže do 90,75 dolara po barelu, dok je na američkom barel poskupio dva odsto na 86,82 dolara.

“Premija rizika na cijenu nafte sada vjerovatno iznosi skoro deset dolara po barelu”, rekao je Karsten Frič iz njemačke Commerzbank, tumačeći aktuelna cjenovna dešavanja kao posljedicu energetske krize i sukoba oko Ukrajine.

Veći rast cijena spriječilo je jačanje dolara, čija je vrijednost prema korpi valuta prošle nedjelje porasla 1,7 odsto i dostigla najviše nivoe od polovine 2020. godine, jer se očekuje da će američka centralna banka uskoro podići ključne kamatne stope.

A kako se cena nafte izražava u dolarima, to taj energent čini dodatno skupljim u ostalim valutama, pa slabi potražnja.

Ove nedjelje će u fokusu trgovaca biti sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i ostalih najvećih svjetskih proizvođača, koji će ponovo razmotriti proizvodnu politiku i plan o podizanju proizvodnje u martu za 400.000 barela dnevno.

OPEC i njegovi saveznici vjerovatno će se držati planiranog povećanja, reklo je agenciji Reuters nekoliko izvora iz OPEC+.

Nakon što su u prošloj godini porasle više od 50 odsto, u prvih mjesec dana ove godine cijene nafte su skočile oko 15 odsto.