Dioničarima Apple-a smeta prevelika plata prvog čovjeka kompanije

Podijeli

Od 2011.godine, kada je postavljen na mjesto prvog čovjeka kompanije Apple, Tim Kuk je dioničarima uvećao prinose od dividendi za 1.000 odsto.

Danas, tim istim dioničarima smeta što je plata ili bolje reći platni paket izvršnog direktora prošle godine bio 99 miliona dolara.

Kako piše BBC a prenosi Bonitet, Institucionalna služba za akcionare (ISS) pozvala je dioničare Apple-a da glasaju protiv platnog paketa za Tima Kuka. Razloge nalaze u tome što je Kuk samo godinu dana ranije primio oko 14 miliona dolara, a za novu sumu, kako kažu, nema „kriterijuma učinka”.

Kukov paket sastoji se iz akcija, novca i plaćenih troškova. A ono što zabrinjava ISS je da je uključivao 630.600 dolara za troškove ličnog obezbjeđenja i 712.500 dolara za ličnu upotrebu privatnog aviona.

Prema njihovim podacima, Kuk, koji je često izražavao zabrinutost oko pitanja ravnopravnosti i ljudskih prava, sada ima 1.447 puta veću platu od prosječnog zaposlenog u Apple-u.

S druge strane, kompanija koja stoji iza iPhone-a, iPad-a i MacBook-a postala je prva kompanija koja je u januaru dostigla berzansku vrijednost od 3 biliona dolara, prije nego što je pala na trenutnu vrijednost od 2,8 biliona dolara.

Apple bi trebalo da održi godišnji sastanak za dioničare u prvoj nedjelji marta. Međutim, njihovi glasovi su samo savjetodavni, dok Apple-ov odbor odlučuje o platnim paketima.

Na prošlogodišnjem sastanku, 95% glasova akcionara podržalo je Apple-ov program kompenzacije izvršnim direktorima, piše BBC.