Accounting, knjigovodstvo, Računovodstvo

Šta je cash flow i zašto je važan za svakog preduzetnika

Podijeli

Svi preduzetnici, bez obzira na to da li tek počinju svoj biznis ili su već neko vrijeme u preduzetničkim vodama, znaju da su problemi na koje najčešće nailaze vezani za tokove novca (cash flow), piše Ljiljana Begović iz portala Biznis.rs.

Prema riječima finansijskih konsultanata, tokovi novca odnosno „cash flow“ su nešto što bi trebalo da bude jedan od prioriteta svakog preduzetnika da bi ostao likvidan.

Najjednostavnija definicija termina cash flow je – prikaz priliva i odliva novca u određenom periodu. U suštini, cash flow se bavi tokovima koji novac dovode u preduzeće i kojima novac izlazi iz preduzeća.

Kod nas se izrazi “tokovi gotovine”, “novčani tokovi”, “priliv i odliv novca“ ponekad koriste kao sinonimi za izraz “cash flow”. Međutim, samo značenje pojma je prihvaćeno, nedvosmisleno jasno i razumljivo, te se u praksi najviše i koristi u originalu, iako vodi porijeklo iz engleskog jezika.

Autori knjige “Korak ispred”, finansijski konsultanti za poslovanje preduzeća Biljana Lazarević i Veljko Davidović, objašnjavaju da izvještaj o novčanim tokovima dobija na značaju od 60-ih godina prošlog vijeka.

“Bilans stanja i bilans uspjeha ne mogu da zamijene izvještaje o novčanim tokovima, koji predstavljaju osnov za procjenu i kontrolu likvidnosti, ali i solventnosti (likvidnosti na dug rok) i rentabilnosti (opravdanosti ulaganja) preduzeća. Cash flow punu afirmaciju dobija 90-ih godina prošlog vijeka”, navode autori.

Na primjer, u Srbiji, Zakon o računovodstvu i reviziji iz 2002. godine uvodi obavezu sastavljanja Izvještaja o novčanim tokovima za velika i srednja pravna lica.

U zavisnosti od toga kojoj grupi preduzeća pripadaju firme su u obavezi da sačinjavaju pet izvještaja kao djelove Završnog računa, i to – bilans uspjeha, bilans stanja, izvještaj o novčanim tokovima, izvještaj o promjenama na kapitalu, kao i napomene.

“Sastavljanje izvještaja o tokovima gotovine je dio posla za koji je odgovoran finansijski sektor preduzeća. Izvještaj o tokovima gotovine se sastavlja na osnovu sagledavanja pozicija iz bilansa stanja na početku i na kraju obračunskog perioda, izračunavanjem promjena stanja na tim pozicijama i pozicija bilansa uspjeha za posmatrani period”, ističu autori u knjizi “Korak ispred”.

Postoje dvije metode za sastavljanje Cash Flow izvještaja: direktna i indirektna.

“Najkraće rečeno, direktna metoda prikazuje cash flow operativnog nivoa tako što polazi od novčanih pozicija iz bilansa uspjeha i koriguje ih promjenama na pozicijama iz bilansa stanja prikazanim na početku i na kraju obračunskog perioda”, objašnjavaju autori.

Cash flow izvještaj za operativne aktivnosti, po indirektnoj metodi, kreće od bilansa stanja, odnosno neto rezultata i koriguje poziciju sa svim nenovčanim prilivima i odlivima, prilivima i odlivima koji pripadaju cash flow finansijskih aktivnosti ili cash flow investicionh aktivnosti i dodavanjem ili oduzimanjem operativnih stavki bilansa stanja (kupci, dobavljači, zalihe itd.)

Za mala preduzeća, preduzeća iz mikro segmenta i preduzetnike upravljanje tokovima novca ima veliku važnost, i stoga instrumenti i alati koji se koriste u ovu svrhu dobijaju prednost u odnosu na cash flow izvještaje koji su zakonska obaveza za srednja i velika preduzeća.

“U našoj poslovnoj praksi često se možemo sresti sa zanemarivanjem upravljanja novčanim tokovima i ovaj aspekt se često smatra sporednim. Međutim, na zapadu, a naročito američkom području, važi mišljenje da su novčani tokovi kao krvotok preduzeća, pa je i njihovo planiranje presudno za poslovanje”, zaključuju autori knjige “Korak ispred”.