CKB

Ko je sve među vlasnicima CKB-a: Na listi i sinovi ruskog milijardera koji je pod američkim sankcijama još od 2018.

Podijeli

Najveća crnogorska banka, Crnogorska komercijalna banka (CKB), posluje u okviru mađarskog bankarskog giganta OTP, čija je vlasnička struktura privukla pažnju medija u zemljama regiona u kojem grupa posluje.

Tako je bugarski portal Bivol pisao da je ruski milijarder Megdet Rahimkulov pojedinačno najveći akcionar OTP-a. To ne bi bilo neobično da se on još od januara 2018. godine ne nalazi na listi američkih sankcija, a što je posebno važno u aktuelnim uslovima kada su ruski milijarderi pod posebnom pažnjom zbog rata u Ukrajini.

Uvidom u vlasničku strukturu OTP-a, zaključujemo da je pojedinačno najveći vlasnik OTP grupe, samim tim i CKB-a, mađarska naftna kompanija MOL, s vlasničkim udjelom od 8,57% i pravom glasa od 8,67%.

Na drugom mjestu se nalazi grupa Kafijat, sa vlasničkim udjelom od 7,02% i pravom glasa od 7,10%. Vlasnici Kafijata su sinovi pomenutog Megdeta Rahimkulova – Ruslan i Timur Rahimkulov.

Da li iza ove firme, pa i iza vlasništva udjela stoji otac Megdet, teško je tvrditi, iako bugarski Bivol insistira na tome:

„Naveden kao 52. na ruskom izdanju liste najbogatijih Rusa časopisa Forbes, Megdet Rahimkulov je glavni dioničar mađarske OTP grupe – vlasnik DSK banke u Bugarskoj. U martu 2018. Narodna banka Rumunije zabranila je prodaju Banca Româneasca OTP-u zbog kontroverznih transakcija. To Mađare nije spriječilo da od francuskog Société Généralea kupe Expressbank u Bugarskoj. U februaru 2019. postigli su još jedan dogovor s Francuzima za Mobiasbancu u Moldaviji. Regulatorna tijela u Sofiji i Kišinjevu zanemaruju činjenicu da je najveći dioničar OTP-a na američkom popisu sankcija“, navodi Bivol.

Ističe da je Rahimkulov bio prisutan u nizu monopolskih kompanija – od ruskog “Gazproma” i VTB banke, firmi koje se povezuju sa Vladimirom Putinom, do mađarske OTP grupe i MOL-a.

Rahimkulov, kako navodi Bivol, zabilježen je i kao dioničar u ruskim državnim monopolima kao što su Gazprom i Vneshtorgbank (VTB, poznata kao Banka KGB-a i FSB-a ili Banka Kremlja). Rahimkulovljeve portfelje u Rusiji i Mađarskoj kontroliše porodična kompanija Kafajat Kft, kojim, kako tvrdi bugarski portal, upravlja upravo oligarh zajedno sa svojim sinovima.

Od 30. januara 2018, Rahimkulov čije je bogatstvo američki Forbes procijenio na 1,9 milijardi dolara, nalazi se na popisu sankcija američkog ministarstva finansija, zajedno s desetinom drugih ruskih oligarha povezanih s Kremljom, dodaje Bivol.

CKB: Rahimkulova nema u vlasničkoj i upravljačkoj strukturi OTP-a

Iz CKB-a su kazali da Medget Rahimkulov „ili bilo koje drugo pravno lice koje je u njegovom vlasništvu, nema dionice OTP grupe, barem ne dionice za koje je potrebna službena registracija i objava“.
„Grupa Kafijat posjeduje 7% dionica OTP-a i u vlasništvu je Ruslana i Timura Rahimkulova koji su mađarski državljani (…) U Upravnom i u Nadzornom odboru nema članova koji su delegirani ili povezani s Kafijat grupom ili porodicom Rahimkulov“, rekli su iz CKB-a portalu Investitor.

Među značajnijim dioničarima OTP grupe nalazi se još i grupa Groupama, s udjelom od 5,11% i pravom glasa od 5,17%.

Iz CKB-a kažu da u raznolikoj vlasničkoj strukturi OTP grupe nijedan od akcionara nije zastupljen sa procentom učešća većim od 10%, te da je grupa kotirana na Budimpeštanskoj berzi od 1995. godine.

CBCG: Znamo ko su vlasnici OTP-a

Iz Centralne banke Crne Gore (CBCG) nijesu precizno odgovorili na pitanja Investitora o potencijalnom vlasništvu ruskog milijardera u najvećoj crnogorskoj banci.

„Centralna banka Crne Gore, u okviru svojih nadležnosti, raspolaže informacijama o vlasničkoj strukturi banaka i drugih finasijskih institucija, pa i OTP Grupe, vlasnika Crnogorske komercijalne banke AD Podgorica. Postupak provjere vlasničke strukture, mehanizmi, način i mandat odlučivanja Centralne banke propisani su Zakonom o kreditnim institucijama i propisima koji su doneseni na osnovu ovog zakona“, stoji u komentarima CBCG na pitanja Investitora.

Navode da je pznato da OTP Grupa pored subsidijara (ćerke banke) u Crnoj Gori, ima subsidijare i u drugim državama regiona, kao i u državama koje su članice Evropske unije.

„S tim u vezi, Centralna banka ima mogućnost korespondencije sa regulatorima iz drugih država, kada se kao akcionar banke u Crnoj Gori pojavljuje druga banka, odnosno kreditna institucija. To za rezultat ima dobijanje svih relevantnih informacija koje se odnose na donošenje određenih odluka prema tim kreditnim institucijama, a tiču se transparentnosti vlasničke strukture, dobijanja podataka o potencijalnoj prekršajnoj i krivičnoj odgovornosti, kao i o svim drugim sankcijama koje su od značaja u ovim postupcima“, pojasnili su.

CBCG, kako dodaju, u obavezi je da na osnovu podatka kojima raspolaže vodi računa o tome da li su i dalje ispunjeni svi zakonski uslovi podobnosti sticaoca kvalifikovanog učešća i finansijske sigurnosti, “u vezi sa prethodno izdatim odobrenjem za sticanje kvalifikovanog učešća u banci“.

Na pitanje o mehanizmima koji stoje na raspolaganju CBCG u slučaju da se u vlasništvu neke banke pojave lica s liste međunarodnih sankcija, u Centralnoj banci ističu da sve odluke o uvođenju restriktivnih mjera donosi Vlada Crne Gore, na predlog Ministarstva vanjskih poslova.

„I nakon dostavljanja odluke Vlade Crne Gore svim subjektima (državni organi, organi državne uprave, organi lokalne samouprave i organi lokalne uprave, banke i druge finansijske organizacije, druga pravna i fizička lica koja vrše javna ovlašćenja ili javnu službu), Centralna banka će djelovati u okvirima svojih ovlašćenja i nadležnosti, vršeći nadzor nad primjenom zakona i svih drugih propisa kojima se uređuje bankarsko poslovanje“, naveli su iz CBCG.