Hrvatska u julu počinje da štampa euro

Podijeli

Nacionalno vijeće za uvođenje eura još je jednom potvrdilo da svi pripremni koraci idu prema planu prelaska na zajedničku evropsku valutu s prvim danom 2023, piše Poslovni i dodaje da je Hrvatska narodna banka (HNB) juče napokon predstavila i dizajn nacionalne strane kovanice od jednog eura, koji je odabran u ponovljenom konkursu.

HNB je već započeo s pripremama za štampanje novca, a kako kaže guverner Boris Vujčić, za punu proizvodnju, u tri smjene, spremno se čeka odluka Vijeća EU, što znači da bi masovna proizvodnja trebala krenuti u julu. Prije toga, do sredine idućeg mjeseca izradiće se milion kuna testnih kovanica, kažu u centralnoj banci.

Do ljeta će se zaključiti i konkurs za usluge kreiranja i provođenja informativne nacionalne kampanje za zamjenu kune eurom, koji je u toku. Procijenjena vrijednost te javne nabave je 27 miliona kuna, a polovinu troškova kampanje snosi Evropska komisija. Za drugo čitanje pak spreman je i konačni predlog Zakona o uvođenju eura kao službene valute u RH, koji se u Saboru očekuje već danas.