dron, drone

Rizik modernog poslovanja: Inovativnost nije garancija uspjeha

Podijeli

Kao da je bilo juče kada su na svjetsko tržište izašli prvi pametni telefoni s prednjom kamerom i nedugo nakon njih i selfie stickovi. Ipak, čini se da je to u svijetu moderne tehnologije davno zakopano jer je Snap, kompanija poznata po aplikaciji Snapchat, nedavno predstavila svoj novi izum – Pixy.

Roko Kalafatić iz Lider Medije piše da je riječ o letećem dronu koji stane na dlan, a njegova funkcija primarno je ona za okidanje fotografija. Iz kompanije poručuju da Pixy leti na četiri unaprijed postavljene putanje, a može i mirovati u vazduhu, kružiti i pratiti osobu koja ga vodi. Sve to bez daljinskog upravljača ili bilo kakvog podešavanja.

Fotografije koje dron napravi korisnici Snapchata će moći automatski prebaciti na Snapchat Memories nakon njegovog leta i na snimljene uratke dodavati razne efekte i filtere prije objavljivanja na Snapchat ili ostale platforme. Pixy je već sada dostupan, ali samo u SAD-u i Francuskoj s trenutnom cijenom od 300 američkih dolara, a dostupan će biti, kažu, dok ga ima na zalihama.

Ima li na tržištu mjesta za neobične proizvode?

Makar je riječ o novitetu, ova futuristička naprava nije prva inovacija koju je kompanija plasirala na tržište.

Autor teksta podsjeća da je ne toliko davne 2016. godine Snap izbacio Spectacles – naočare koje su opremljene s malom kamerom, a izvršni direktor Snapchata Evan Spiegel tada je govorio da će navedeni proizvod jednog dana biti sveprisutan baš kao i mobilni telefoni. Uprkos hrabrim predviđanjima, Snap je već 2017. godine izgubio gotovo 40 miliona dolara na uređaju nakon čega su kreirali unaprijeđenu verziju Spectacles naočala koje i dalje nisu dostupne za kupovinu.

Ipak, velike se nade polažu u Pixy budući da dronove sve više prihvaćaju obje strane: industrija i javnost. Izvršni direktor kompanije Nationwide Drones, Ovens Dženkins, za BBC je komentarisao da je korišćenje dronova već mainstream u medijima, kinematografiji, anketama i inspekcijama i da nema razloga zašto ne bi postali još popularniji “Ako je mali, lagan i spor, mala je vjerovatnost da će uzrokovati bilo kakvu štetu ili ozljedu. Ne vidim zašto dronovi nebi napravili jednak boom kao pametni telefoni”.

Istina je da je teško da će dron koji teži 101 gram moći bilo koga povrijediti, a iz Snapa su poručili da proizvodi kao Pixy podliježu lokalnim, državnim i saveznim zakonima o tome ko ih može upravljati te kako i kamo bi trebali letjeti, ali i pozivaju sve korisnike da obrate pozornost na primjenjive zakone o korištenju dronova.

Nekima je budućnost svjetlija, a neki su već u problemu

Makar je za Snapovu novu kreaciju još prerano reći hoće li biti uspješan poduhvat ili kopija njihovih nesrećnih Spectacles naočara iz 2016. godine, isto se ne može reći za Zakerbergovu Metu koja niže poslovne neuspjehe i uzaludna ulaganja, a ubrzo otvaraju i fizičko prodajno mjesto.

Prodavnica će biti otvorena u Burlingameu u Kaliforniji za nekoliko dana, a u njemu će se nalaziti proizvodi budućnosti kao što su Ray-Ban AR naočale, Portal pametna kamera, Quest i Beat Saber. Martin Džilard, menadžer Meta Store-a je rekao da u prodavnici neće ‘prodavati metaverzum’, ali se nadaju da će ljudi dolaziti i izlaziti iz trgovine s malo više znanja o njihovim proizvodima.

U nadi je spas, kažu mnogi, ali Mark Zakerberg, vlasnik Mete, nalazi se u nezavidnoj situaciji još otkako je prošle godine poručio cijelom svijetu da će sve svoje napore ulagati u razvoj metaverzuma. Uprkos naporima, cijene dionica kompanije u zadnjih nekoliko mjeseci padaju u sve dublju provaliju pa se promijenila i Zakerbergova retorika.

“Meta će usporiti s nekim od naših investiranja zbog trenutne brzine kojom naš biznis raste”, poručio je vlasnik Mete nedugo nakon rezultata prvog kvartala 2022. godine u kojoj se pokazalo da je zarada kompanije iznosila 7,5 milijardi dolara, što je 21 odsto manje u odnosu na proteklu godinu.