rich people, rich man, businessman, wealthy

I za njih je rat katastrofa: Ruski oligarsi širom svijeta ostali su bez vila, jahti

Podijeli

Članice EU zaplijenile su imovinu vrijednu 30 milijardi eura, od čega je približno sedam miliona u jahtama, helikopterima, imanjima i umjetničkim djelima. Vašington je blokirao jahte i avione vrijedne više od milijardu dolara.

Predsjednik Džo Bajden predlaže trajne sankcije, tvrdeći da oligarsima ne treba dozvoliti da uživaju u luksuzu dok ukrajinska djeca umiru. Fotografije zaplijenjenih brodova i zapečaćenih palata izazivaju zlobu u Rusiji, prenose agencije.

„Obični Rusi vole da bogati plaču“, rekao je ruski analitičar Konstantin Kalačov, citirajući meksičku sapunicu koja je bila popularna u Rusiji `90-ih.

Malo je, međutim, vjerovatno da će sankcije uticati na Putinove odluke.

„On se ne sastaje sa bogatim Rusima da bi razgovarao sa njima, već da bi im rekao šta moraju da rade“, objašnjava Kalačov.

Korišćenje sankcija za promjenu spoljne politike nije se pokazalo efikasnim u istoriji, ali one svakako smanjuju sposobnost Rusije da vodi rat“, rekao je Najs.

Uz blagoslov obje strane, Abramovič je bio uključen u pregovore o okončanju rata u Ukrajini. Neki drugi oligarsi kritikovali su invaziju. Sankcionisani bankar Oleg Tinkov napisao je na Instagramu da je rat „ludilo“, a rusku vojsku nazvao „usr..nom“.

Fridman je pozvao na prekid krvoprolića, a Oleg Deripaska, koji su sankcionisale Britanija, Amerika i Evropa, rekao je da je nastavak rata „lud”.

Eksperti vjeruju da je malo vjerovatno da će urotiti protiv Putina.

„Teško mi je to da zamislim“, kaže Najs. „Nije u njihovom interesu da prerano govore protiv Putina“, dodao je Šimpfesl.