Lidl Market

Agencija za investicije pomaže Lidlu da dođe u Crnu Goru: Prvi marketi u 2023, jedna od kočnica je administracija

Podijeli

Njemački globalni trgovački lanac Lidl, čiji je dolazak u Crnu Goru najavljen krajem prošle godine, prve markete u Crnoj Gori trebalo bi da otvori tokom 2023, potvrdili su iz državne Agencije za investicije. U Privrednoj komori Vijestima su rekli da strahuju za plasman domaće robe, iako ističu da bi dolaskom Lidla konkurencija bila jača.

Iako ne znaju koliko bi radnika Lidl trebalo da zaposli, u Agenciji očekuju da će njegov dolazak smanjiti cijene kao i da će na rafovima imati i domaće proizvode.

“Agencija za investicije Crne Gore pruža kontinuiranu podršku njemačkom diskontnom lancu Lidl u pronalaženju adekvatnih lokacija za njihove maloprodajne objekte, logistički centar i upravnu zgradu u Crnoj Gori. Uzimajući u obzir obim i složenost procedur i standarda koji moraju biti zadovoljeni od strane investitora prilikom otvaranja ovih objekata, očekivanja su da će prvi maloprodajni objekti biti otvoreni tokom 2023. godine”, rekli su Vijestima iz Agencije.

Očekuje se da će Lidl biti zastupljen u svim većim gradovima, a u nekima će imati i više objekata. Već su kupili nekretnine na više lokacija, među kojima je i zemljište nekadašnje fabrike “Radoje Dakić” u Podgorici a traže ih i u drugim gradovima. Portal Investitor ranije je javio da je kompanija zainteresovana i za zemljište fabrike “Metalac”, u Nikšiću. Čitaj više

Jedna od kočnica je administracija.

“Crna Gora ima problem s određenim prostornim planovima i procedurama vezanih za njih, što predstavlja poteškoću prilikom investiranja ne samo za Lidl, već i za ostale investitore”, naveli su iz državne agencije.

U PKCG strahuju za plasman domaćih proizvoda

Iako se još sa sigurnošću ne zna koliko će radnika zaposliti, iz Privredne komore Crne Gore (PKCG) kažu da bi dolazak novih igrača značio jaču konkurenciju u Crnoj Gori, gdje posluje 6 trgovačkih lanaca.

“Domaći trgovački lanci bi se prilagodili”, kaže Milica Lazarević iz PKCG i dodaje da će se tek vidjeti da li će to donijeti i neke nove vrijednosti na tržištu.

Crnogorski privrednici ranije su ocijenili da bi dolazak Lidla negativno uticao na domaću proizvodnju.

“Poznato je da inostrani lanci nijesu otvoreni za domaće proizvode. Oni plasiraju inostrane proizvode sopstvene marke, što znači da će i naši trgovački lanci morati da se prilagode i da selektivnije biraju proizvode koje će plasirati”, kaže Lazarević.

Iz Agencije za investicije imaju drugačiji stav. Kažu da je Lidl, jedan od najvećih svjetskih trgovačkih lanaca najavio da će na njihovim policama biti mjesta i za crnogorske proizvode.

“Njihova dosadašnja praksa, naročito u susjednoj Srbiji, svjediči da su uspostavili odličnu saradnju s određenim lokalnim proizvođačima, koji su po Lidl standardima uspjeli da proizvedu i plasiraju robu u ovim lancima”, naveli su iz Agencije.

Građane najviše zanimaju cijene a u Agenciji ističu da će dolazak velikog stranog lanca marketa donijeti veću konkurenciju a samim tim i pad cijena. U PKCG su ipak oprezni u takvim procjenama zbog aktuelnog talasa poskupljenja.

Vijesti/Investitor

Ako ste propustili:

Lidl otvara najmanje pet marketa u Crnoj Gori i zapošljava 1.000 radnika