cargo ship, tanker

Nakon Srbije, Kinezi postali najveći izvoznici i iz Slovenije

Podijeli

Nakon niza godina promijenila se lista najvećih izvoznika koju priprema list Delo. Gorenje, koje je u vlasništvu kineske grupe Hisence, prestiglo je Krku i Lek s ostvarenih 1,97 milijardi eura izvoza.

Ove godine su kineski investitori preuzeli i vođstvo u izvozu Srbije, gdje je su tri najveća izvoznika njihove kompanije. Čitaj više

Poslovanje slovenačkih izvoznika je bilo različito zavisno od industrije, ali uopšteno kompanije su iskoristile rast ekonomije nakon pandemije Covid-19, navodi Delo a prenosi Biznis info.

Proizvođač bijele tehnike Gorenje u 2021. godini izvezao je proizvoda u vrijednosti od 1,97 milijardi eura, a rekordna godina, prema navodima kompanije, vezana je i za specifične uslove.

Godina 2020. bila je prva s katastrofalnim padom narudžbi, a 2021. godine narudžbe u segmentu bijele tehnike su strahovito porasle. Nijedna od ovih godina nije bila normalna. Komponente, logistika, još poremećeni lanci snabdijevanja, geopolitička previranja, prenosi Bankar.me.

Na drugom i trećem mjestu su farmaceutske kompanije Lek i Krka, s izvozom od 1,59 odnosno 1,47 milijardi eura.

Više od milijardu eura u stranoj prodaji ostvario je i proizvođač automobila Revoz (1,18 milijardi) iz Novog Mesta.

Prvih pet zaokružuje grupacija Sij (820,4 miliona eura), a potom slijede Impol grupa (800,5 miliona), Adria Mobil (537,8 miliona), BSH kućanski aparati (535,3 miliona), Kolektor grupa (351,3 miliona) i Mahle Electric Drives Slovenia (324,5 miliona eura).