Mercedes-Benz SLR

Mercedes prodao najskuplji automobil na svijetu za 135 miliona eura

Podijeli

Njemački Mercedes-Benz u četvrtak je potvrdio da je nedavno prodao najskuplji automobil na svijetu.

Vrlo rijedak Mercedes-Benz SLR kupe iz 1955. koji se čuvao u kolekciji njemačkog proizvođača automobila prodat je privatnom vlasniku za 135 miliona eura. Ta cijena ga čini najskupljim automobilom koji je ikada prodat, prema podacima kompanije koja prati vrijednosti kolekcionarskih automobila, Hagerty.

Novac od prodaje biće iskorišćen za osnivanje Mercedes-Benz fonda, globalnog fonda za stipendiranje, saopštio je Mercedes u saopštenju.

Prethodna rekordna prodajna cijena za automobil je navodno bila 70 miliona dolara, plaćena 2018. za Ferrari 250 GTO iz 1963. godine.

Prodati Mercedes bio je jedan od samo dva prototipa 300 SLR Uhlenhaut Kupe. 67-godišnji automobili nazvani su po tadašnjem glavnom inženjeru Mercedesa, Rudolfu Uhlenhautu, a za njih se tvrdi da razvijaju najveću brzinu od 186 mph. Proda je na zatvorenoj aukciji, kojoj su mogli da prisustvuju samo izabrane zvanice, u Mercedes-Benz muzeju u Štutgartu 5. maja. Aukcija je održana u saradnji s auto aukcijskom tvrtkom RM Sotheby’s.

Drugi Uhlenhaut Coupe ostaće u zbirci Muzeja, navodi se u saopštenju.

Mercedesovi SLR-ovi “Gullwing” – taj naziv nose zbog vrata koja se uzdižu poput zakrivljenih krila – smatraju se najpoželjnijim automobilima na svijetu. A posebno su vrijedne rijetke i trkačke verzije.

SLR Uhlenhaut kupe bio je, u suštini, verzija Mercedesovog poznatog otvorenog SLR trkačkog automobila s tvrdim krovom, pokretanog osmocilindričnim motorom od 300 konjskih snaga.

Logika pri dizajniranju bila je da bi zatvoreni automobil bolje zaštitio vozače od vjetra i vremenskih prilika pri velikim brzinama, dok bi zatvoreni krov takođe poboljšao aerodinamiku.

Ubrzo nakon razvoja ovih automobila, Mercedes je prestao da se bavi motosportom, pa se automobili nikada nijesu koristili na takmičenjima.

Iako identitet novih vlasnika automobila ostaje nepoznat, britanski trgovac klasičnim automobilima Simon Kidston tvrdi u saopštenju da je dao pobjedničku ponudu u ime kupca, prenio je CNN.