travelling, travel

Dobra vijest i za Crnu Goru: Povratak turista na velika vrata u cijelom svijetu

Podijeli

Svijetom je u prva tri mjeseca putovalo 117 miliona turista ili 182 odsto više nego u isto vrijeme lani, što je brži oporavak od prvotno očekivanog za ovu godinu, prenosi Hina. Iako je to još ispod nivoa 2019. u idućim se mjesecima očekuju poboljšanja, procjena je Svjetske turističke organizacije (UNWTO).

“Zbog jačih rezultata od očekivanih u prvom kvartalu 2022. te značajnog povećanja rezervacija letova, očekuje se da će međunarodni dolasci turista ove godine dosegnuti 55 od 70 odsto nivoa iz 2019. godine. No, to će zavisiti od nekoliko faktora, prije svega nastavku ukidanja pandemijskih ograničenja putovanja u destinacijama širom svijeta, ali i o tome kako će se razvijati situacija oko rata u Ukrajini i oko korona virusa, ali i globalnih ekonomskih uslova, posebno inflacije i cijena energije”, poručuju iz UNWTO-a nakon što su revidirali predviđanja za ovu godinu.

Iz UNWTO-a u novom izdanju Svjetskog turističkog barometra ističu da je svijetom u prva tri mjeseca ove godine putovalo gotovo tri puta više turista nego u istom periodu 2021. godine, pri čemu je Evropa prednjačila u oporavku sektora.

Od ukupnih 117 miliona međunarodnih turističkih dolazaka u prva tri mjeseca ove godine, samo u martu je zabilježeno oko 47 miliona, što po UNWTO-u pokazuje da je oporavak sve brži.

Evropa na prvom mjestu

Evropa je u prvom tromjesečju ove godine bila na prvom mjestu po dolascima turista i postocima rasta, jer ih je ugostila gotovo četiri puta više ili 280 odsto više nego u prvom kvartalu lani, pri čemu iz UNWTO-a ne iznose konkretne brojke dolazaka, ali napominju da je taj porast rezultat snažne potražnje unutar same Evrope.

Evropu slijedi Amerika, u koju su se dolasci turista više nego udvostručili ili porasli za 117 odsto, no turistički dolasci i u Evropu i u Ameriku i dalje su još znatno ispod razine prva tri mjeseca 2019. godine, odnosno 43 i 46 odsto ispod toga.

Slično je i s Bliskim istokom i Afrikom, gdje su takođe zabilježeni porasti od stotinjak posto u dolascima, ali su ostali 59 odnosno 61 odsto ispod nivoa iz 2019. godine, dok je u Aziji i Pacifiku bilo 64 odsto više turista nego u prva tri mjeseca 2021. godine, ali i 93 odsto ispod istih mjeseci u 2019. godini, jer su neke destinacije i dalje ostale zatvorene za putovanja koja nijesu nužna.

Po svjetskim subregijama, iz UNWTO ističu da Karibi i južna mediteranska Evropa i dalje pokazuju najbrži oporavak. U te su se dvije subregije dolasci turista najviše približili brojkama iz 2019. godine, na gotovo 75 odsto, a ima i odredišta u kojima su te brojke i premašene, pri čemu iz UNWTO-a ne navode koja su to odredišta.

Bez ograničenja putovanja u 45 destinacija

“Iako je međunarodni turizam i dalje 61 odsto ispod nivoa iz 2019. godine, očekuje se nastavak postupnog oporavka, jer sve više destinacija ublažava ili ukida ograničenja putovanja, a oslobađa se i nagomilana potražnja. Od početka juna 45 destinacija, od kojih 31 u Evropi, više nema ‘covid ograničenja’, a i u Aziji je sve više odredišta koja počinju ublažavati mjere”, naglašavaju iz UNWTO-a.

Uprkos takvim pozitivnim izgledima, ipak upozoravaju na “izazovno ekonomsko okruženje” te “vojnu ofanzivu Ruske Federacije u Ukrajini” kao na negativne rizike za oporavak međunarodnog turizma. Rat u Ukrajini, kako ocjenjuju u UNWTO-u, za sada ima “ograničen direktan uticaj na ukupne rezultate, ali ometa putovanja u istočnoj Evropi”.

S druge strane, taj sukob ima velike ekonomske posljedice na globalnom nivou, pogoršavajući ionako visoke cijene nafte i ukupnu inflaciju te narušavajući međunarodne lance snabdijevanja, što rezultira većim troškovima prevoza i smještaja za turistički sektor, komentarišu iz UNWTO-a.

Izvor: AlJazeera Balkans