Euribor je u plusu prvi put u 7 godina: Evo ko bi trebalo da brine

Podijeli

Kamatna stopa po kojoj evropske banke jedna drugoj pozajmljuju novac – euribor, prvi put od novembra 2015. godine je u plusu.

Ova informacija je značajna i za korisnike kredita u Crnoj Gori, kojima su banke odobrile pozajmice po varijabilnoj kamatnoj stopi. Ta kamatna stopa sastoji se iz dva dijela, od kojih je jedan šestomjesečni (6M) euribor i koji može da varira, dok drugi predstavlja maržu banke koja je fiksna.

Za klijente koji su se zadužili po varijabilnim kamatnim stopama ne ide u prilog ni najava Evropske centralne banke (ECB) koja planira povećanje kamata već ovog ljeta, o čemu je nedavno govorio i predsjednik crnogorskog udruženja banaka, Bratislav Pejaković.

Ipak ne smatra da će doći do većeg rasta za krajnje korisnike.

“Tu možemo očekivati korekcije od strane banaka u načinu koji je definisan ugovorom. S obzirom na visoku solventnost naših banaka, ne očekujem da će biti značajnih pomjeranja”, naveo je Pejaković.

On je kazao da je prosjek kamatnih stopa za pravna lica nešto preko 4 odsto, dok je za fizička lica nešto preko 7 odsto. Prosjek oko 5,7 odsto je ponderisana kamatna stopa.

Ekonomski analitičar Predrag Drecun, međutim, smatra da ne može doći do većih promjena.

“Ne vjerujem u većoj mjeri. Nema razloga da euribor raste, jer velike banke imaju novca. Problem je kome ga plasirati u ovim uslovima”, istakao je nedavno Drecun za RTCG.

O tome šta predstavlja euribor i kako se formira čitajte u posebnoj priči:

Šta je euribor i kako se određuje