Šta inflacija radi našim platama: Za ono što vam je prije godinu trebalo 600, sada je potrebno 670 eura

Podijeli

Crnogorska statistička kuća Monstat u četvrtak je objavio da je godišnja inflacija u maju iznosila 11,7 odsto, a u odnosu na mjesec ranije 0,8 odsto. Ove brojke ne govore mnogo o tome šta se dešava na tržištu, ali svi znamo da su gotovo svi troškovi života porasli u proteklih godinu dana – i upravo to ekonomska struka naziva inflacijom.

Izraz “inflacija” se generalno koristi da bi se označio rast cijena, jer je tako najlakše objasniti. Suštinski, radi se o smanjivanju vrijednosti novca. Smanjuje se kupovna moć novca, što znači da za istu količinu novca se može kupiti manje dobara i usluga nakon inflacije nego prije inflacije.

To je najlakše objasniti na primjeru plate. Koristeći sadašnju situaciju, pretpostavimo da je neko imao platu od 600 eura neto u maju prošle godine i istu u maju ove. Inflacija od 11,7 odsto koliko je zvanično zabilježena u tom periodu, znači da bi za istu robu i usluge na koje je osoba s neto platom od 600 eura u maju prošle godine trošila sav novac, u maju ove godine trebalo da ima 70 eura više.

Praktično, inflacija od 11,7 odsto znači da je za toliki procenat vaša plata slabija po kupovnoj moći, pod uslovom da isti iznos primate i sada. Da bi zadržao istu kupovnu moć, plata od 600 eura bi u maju ove godine morala sada biti 670 eura.

Stoga inflacija slabi vašu zaradu, pod uslovom da nije u međuvremenu porasla zbog programa Evropa sad i/ili dogovorom sa poslodavcem o povišici.

Investitor.me/Index.hr