autoput smokovac mateševo, monteput

Zapadni “Pojas i put”: G7 namjerava da prikupi 600 milijardi dolara za zemlje u razvoju, kao odgovor ekspanziji Kini

Podijeli

Čelnici grupe G7 obećali su u nedjelju da će prikupiti 600 milijardi dolara privatnih i javnih sredstava u pet godina za finansiranje infrastrukturnih projekata u zemljama u razvoju i suprotstavljanje kineskoj inicijativi “Pojas i put”.

Američki predsjednik Džo Bajden i ostali čelnici G7 pokrenuli su “Partnerstvo za globalnu infrastrukturu i ulaganja” na svom godišnjem okupljanju u Schloss Elmau u južnoj Njemačkoj, prenose agencije.

Bajden je rekao da će Sjedinjene Države osigurati 200 milijardi dolara u obliku bespovratnih sredstava, saveznih fondova i privatnih ulaganja u idućih pet godina za potporu projektima u zemljama s niskim i srednjim dohotkom koji doprinose borbi protiv klimatskih promjena, poboljšanju globalnog zdravlja, jačanju ravnopravnosti polova i digitalne infrastrukture.

Dodao je da bi dodatne stotine milijardi dolara mogle doći od multilateralnih razvojnih banaka, državnih fondova i drugih.

“Želim biti jasan. Ovo nije pomoć ili milosrđe. To je ulaganje koje će se isplatiti svima”, rekao je Bajden, dodajući da će to omogućiti zemljama da “vide konkretne prednosti partnerstva s demokratijama”.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kazala je da će Evropa u istom periodu opredijeliti 300 milijardi eura za izgradnju održive alternative kineskoj inicijativi Pojas i put koju je kineski predsjednik Si Đinping pokrenuo 2013. godine.

“Na nama je da damo pozitivan i snažan investicijski impuls svijetu i pokažemo našim partnerima u svijetu u razvoju da imaju izbor i da namjeravamo istupiti u solidarnosti kako bismo zadovoljili njihove razvojne potrebe”, rekla je ona na konferenciji za novinare zajedno sa čelnicima Njemačke, Italije, Kanade, Sjedinjenih Država i Japana.

Francuski predsjednik Emanuel Makron i britanski premijer Boris Džonson nijesu bili prisutni, ali i njihove zemlje učestvuju u inicijativi, prenio je SEEbiz.

Kineska investicijska shema uključuje razvoj i programe u više od 100 zemalja sa ciljem stvaranja moderne verzije drevnog trgovačkog puta Puta svile od Azije do Europe.

Zvaničnici Bijele kuće rekli su da je kineska inicijativa “Put i pojas” pružila malo opipljive koristi zemljama u razvoju.

Bajden je kao primjer ulaganja SAD-a istaknuo nekoliko vodećih projekata, među njima i projekat razvoja solarne energije u Angoli vrijedan dvije milijarde dolara uz pomoć ministarstva trgovine, američke izvozno-uvozne banke, američke kompanije AfricaGlobal Schaffer i američkog projektanta Sun Africa.

Zajedno sa članicama G7 i Evropskom unijom, Vašington će pružiti tehničku pomoć od 3,3 miliona dolara Institutu Pasteur de Dakar u Senegalu za proizvodnju raznih vakcina.

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) takođe će dati do 50 miliona dolara u idućih pet godina u globalni fond Svjetske banke za podsticanje dječje pomoći.

Friederike Roder, potpredsjednica neprofitne organizacije Global Citizen, rekla je da bi najavljena ulaganja mogla biti “dobar početak” prema većem angažmanu zemalja G7 u zemljama u razvoju.

Članice G7 prosječno izdvajaju tek 0,32 odsto njihovog bruto nacionalnog dohotka od obećanih 0,7 odsto za pomoć zemljama u razvoju, rekla je Roder.