ship, cargo, economy, port

Iz Crne Gore u Španiju: Global ports dobija 40-godišnju koncesiju nad lukom u Las Palmasu

Podijeli

Turski Global Ports Holding Plc (GPH), aktuelni većinski vlasnik barske Port of Adrije, objavio je da je konzorcijum kojeg čine njegova firma Global Ports Kanarska ostrva i lokalni partner Sepcan SL, dogovorio uslove za koncesioni ugovor na 40 godina nad lukom Las Palmas de Gran Canaria u Španiji.

U berzanskom saopštenju u koje je portal Investitor imao uvid, navodi se da će dodavanjem nove luke, portfolio turkse kompanije biti povećan na 22 lokacije širom Kariba, Mediterana, Južnog Atlantika, Azija i sjevernoevropskog lučkog regiona.

Global Ports je od 2013. godine većinski vlasnik i barske Port of Adrije (nekadašnji Kontejnerski terminal i generalni tereti, dio Luke Bar), kada je tu državnu kompaniju kupio za svega osam miliona eura. Sada traže kupca za tu kompaniju a najvjerovatniji novi vlasnik je švajcarska kruzing grupacija MSC. Čitaj više

GPH očekuje da će preuzeti operacije u četvrtom kvartalu 2022. godine a planove će otkriti naknadno.

Ono što se sada zna jeste da će konzorcijum uložiti oko 40 miliona eura u izgradnju novog kruzing terminala u Las Palmasu i modularnih terminalnih objekata u pristaništu Marmoles u Arrecife i Puerto del Rosario na Fuerteventuri.

“Finansiranje za ove projekte obezbijediće se aranžmanima s lokalnim bankama, a GPH je u naprednoj fazi pregovora”, navodi se u izjavi.