OTP Group, OTP bank

OTP preuzeo banku u Albaniji

Podijeli

Mađarska OTP grupa, vlasnik Crnogorske komercijalne banke (CKB), objavila je završetak postupka kupovine Alpha Bank Albania.

Uspješno zaključenom transakcijom OTP grupa dodatno jača svoju tržišnu poziciju u Albaniji, piše SEEbiz i dodaje da se, kao rezultat procesa integracije dvije banke, očekuje da će tržišni udio OTP grupe u Albaniji porasti na 11 % u ukupnoj imovini, a kreditni portfelj klijenata povećaće se za 1,5 puta.

Tako bi albanska podružnica OTP grupe mogla postati treći najveći tržišni igrač sa 16,3 % udjela. U narednom periodu, u centru pažnje obje banke članice OTP grupe biće održavanje najvišeg nivoa kvaliteta usluge i uspješno sprovođenje procesa integracije.

„Alpha Bank Albania dobro funkcioniđe, dobro je vođena i postala je vrlo vrijedna članica OTP grupe. Naša odluka o ulasku na albansko tržište prije četiri godine pokazala se dobrom. Od tada je naša podružnica OTP Albania, ispunila većinu svojih ambicioznih strateških ciljeva, postavši najprofitabilnija i najisplativija banka u Albaniji 2021. godini, uprkos svojoj maloj veličini. Ovom transakcijom potvrđujemo ne samo našu dugoročnu i ozbiljnu predanost albanskom bankarskom tržištu, već i pokazujemo da OTP grupa ima čvrste temelje, dobro je kapitalizovana, ima izvanrednu likvidnost, a uprava je predana jačanju regionalne prisutnosti“, izjavio je László Wolf, zamjenik izvršnog direktora mađarske OTP banke, dodajući da je ovaj događaj važna prekretnica u razvoju bankarske grupe u Albaniji.

Do pravnog spajanja dvije će banke poslovati kao odvojeni subjekti, a proces pune integracije OTP Bank Albania i Alpha Bank Albania, počevši od sada, trajaće 2023.

OTP grupa jedna je od najaktivnijih finansijskih institucija na evropskom tržištu akvizicija. Akvizicijske transakcije u regiji započele su 2014. godine, od kada je mađarska OTP banka najavila kupovinu 12 finansijskih institucija i bankovnih portfelja u devet zemalja, uključujući i sadašnju akviziciju Alpha Bank Albania. Sve banke, osim transakcije slovenske Nove KBM, koja je još u fazi dovršetka, uspješno su integrisane u bankarsku grupu.

S navedenim akvizicijama, OTP grupa je postala najaktivniji konsolidator bankarskog sektora u srednjoj i istočnoj Evropi, značajno poboljšavši svoju tržišnu poziciju u Bugarskoj, Srbiji i Crnoj Gori i povećavši doprinos dobiti članica grupe izvan matičnog mađarskog tržišta.

OTP grupa jedna je od najstabilnijih finansijskih grupacija u regionu centralne i istočne Evrope s izvanrednom profitabilnošću te stabilnim kapitalom i likvidnošću.

Bankarska grupa trenutno pruža univerzalne finansijske usluge u 11 zemalja za gotovo 16 miliona klijenata, ima mrežu od više od 1.400 poslovnica i ima više od 37.500 zaposlenika. OTP grupa ima sjedište u Budimpešti i ima raznoliku i transparentnu vlasničku strukturu. Bankarska grupa je uvrštena na Budimpeštanskoj berzi 1995.