travel, airport

Posluje i u Crnoj Gori: Ovo je trenutno najpouzdaniji evropski avio-prevoznik

Podijeli

Avionski saobraćaj trenutačno je u potpunom neredu, posebno u Evropi, gdje dvije trećine svih aerodroma ima neki nivo poremećaja. Sa druge strane, većina avio-kompanija nije uspjela da pronađe ravnotežu između manjka radne snage i velike potražnje za putovanjima, što je rezultiralo nizom otkazivanja letova.

Međutim, jedan od njih je nekako uspio da “prebrodi oluju”, otkazavši mnogo manje letova od konkurencije.

Možda iznenađujuće, to nije nacionalna kompanija s punom uslugom: vrsta prevoznika koja bi trebalo da bude bolje pripremljena za hitne situacije, poput krize s kojom se avio-sektor trenutno suočava. Zapravo, najpouzdaniji evropski avio-prevoznik je najpopularniji ultra low cost, koji se obično kritikuje zbog neoptimalne usluge, restriktivnih pravila o prtljagu i nedostatka udobnosti tokom leta.

Prema raspoloživim podacima, najpouzdaniji evropski avio-prevoznik je irski Ryanair, koji posluje i u Crnoj Gori.

Prema podacima koje je podijelio OAG, provajder digitalnih informacija o vazdušnom saobraćaju, Ryanair je bio najveći avio-prevoznik u prvoj polovini 2022. godine, ne samo u Evropi nego i diljem svijeta. U tom periodu koji karakteriše gomila problema na više nivoa, ova kompanija je otkazala samo 0,3% svih planiranih letova.