wall street, nyse, njujorška berza

Snap pokrenuo masovnu rasprodaju na Wall Streetu: IT giganti za dan ostali bez 80 milijardi dolara

Podijeli

Vlasnik Facebooka, kompanija Meta, Vlasnik Googla – Alphabet i druge kompanije koje se bave digitalnim oglašavanjem danas su na berzi izgubile 80 milijardi dolara vrijednosti svojih akcija nakon što je kompanija Snap prijavila loše prihode za prethodni kvartal i upozorila na neizvjesnu budućnost poslovanja.

Kompanija pogođena slabljenjem ekonomije, povećanom konkurencijom i nedavnim promjenama privatnosti na iPhone uređajima, vlasnik Snapchata je propustio da ispuni ciljeve u drugom kvartalu i upozorio da “perspektivnost i dalje predstavlja nevjerovatan izazov”, prenosi Blic.

Njegove akcije su pale za 26 odsto, čime je gubitak Snapa u ovoj godini ukupno 70 odsto.

Wall Street je uveliko zabrinut zbog potencijalne recesije i Snapov izvještaj je takođe izazvao rasprodaju akcija njegovih rivala na tržištu online oglašavanja. Meta je pala za 5 odsto, Alfabet za 3 odsto, a Pinterest za 7.

Akcije Twittera pale su manje, izgubivši nešto manje od 2 odsto.

Pad akcija Alphabeta smanjio je njegovu tržišnu kapitalizaciju za preko 40 milijardi dolara, a gubitak Mete smanjio je kapitalizaciju kompanije za oko 25 milijardi. Pad Snapovih akcija je obrisao 7 milijardi dolara vrijednosti kompanije.

Ovaj rasplet sa izvještajem Snapa uticao je i na kompanije iz drugih branši kao što su Spotify, Shopify i Robloks.