Apple, Apple store, iphone

Ko su vlasnici Apple-a: Pregled najvećih dioničara poznate kompanije

Podijeli

Trenutno je oko 900 miliona aktivnih iPhonea širom svijeta, prema podacima Finances Online.

U 2021. Apple je kontrolisao više od 25% tržišta mobilnih operativnih sistema u cijelom svijetu, a urpkos gubitku globalne trke od Androida, Apple čvrsto drži moćno tržište Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Apple je generisao 365 milijardi dolara prihoda u 2021, prema podacima Business of Apps. Više od polovine ovog prihoda dolazi od prodaje iPhonea.

Ali ko “vuče konce” u kompaniji? Sveprisutnu kompaniju mnogi vide kao monolit, ali Appleov uspjeh zapravo se oslanja na donošenje odluka nekoliko ključnih pojedinaca i organizacija.

Ko je vlasnik Applea?

Apple je javno preduzeće, što znači da je vlasništvo dioničara. Prema Macrotrendsu, Apple je imao više od 16 milijardi dionica u opticaju od marta 2022.

Najveće grupe dionica kompanije u vlasništvu su organizacija, a ne pojedinaca. Prema Investopediji, od februara 2021. Appleov najveći institucionalni dioničar bio je Vanguard Group, koja je posjedovao više od 1,3 milijarde dionica ili udio od 7,83%.

Investicioni fond BlackRock je posjedovao 1,11 milijardi dionica, ili 6,60%. Berkshire Hathaway poznatog investitora Vorena Bafeta posjedovao je skoro 6% udjela ili više od milijardu dionica.

Velik broj Appleovih dionica u vlasništvu je Appleovih zaposlenih — izvršnih direktora i onih u upravnom odboru. Od decembra 2020, predsjednik kompanije Artur Levinson posjedovao je više od 4,5 miliona dionica, izvršni direktor Tim Kuk posjedovao je više od 800.000 dionica, a operativni direktor Džef Vilijams kontrolisao je skoro pola miliona dionica, prema Investopediji.

Ko je glavni izvršni direktor Applea?

U avgustu 2011, Tim Kuk je imenovan za izvršog direktora. Prije smrti bivšeg izvršnog direktora Stiva Džobsa, Kuk je bio glavni operativni direktor.

Kada je Apple osnovan?

Prema Kongresnom registru, Apple su 1. aprila 1976. osnovali Stiv Džobs i Stiv Voznijak.

Yahoo Finance/Investitor