burnout, office, tired, stressed

Previše razmišljanja može voditi u mentalno izgaranje i otežati donošenje odluka

Podijeli

Ako se na kraju zahtjevnog dana u kanvelariji osjećate iscrpljeno, možda ste previše razmišljali.

To sugeriše najnovije naučno istraživanje u kojem su istraživači ustanovili da prevelika upotreba sivih stanica može prouzročiti mentalni umor koji utiče na našu sposobnost donošenja odluka, piše Bloomberg Adria.

Istraživači iz pariske univerzitetske bolnice Pitié-Salpêtrière spektroskopijom magnetnom rezonancom ustanovili su da zahtjevan kognitivni rad prouzročuje nakupljanje glutamata – hemikalije koju živčane stanice koriste za prenos signala u druge stanice – u prefrontalnom moždanom korteksu. Nošenje s viškom te hemikalije otežava druge aktivnosti prefrontalnog korteksa, poput planiranja i donošenja odluka, zbog čega, kada nastupi kognitivni umor, subjekti prednost daju radnjama koje zahtijevaju malo truda, a visoko nagrađuju.

Naučnici su analizirali hemijski sastav mozga dvije grupe ljudi u približno jednom radnom danu. Jednoj grupi su dali lagane zadatke, a drugoj zahtjevnije verzije istih kognitivnih zadataka. Znakovi umora, poput smanjene dilatacije zjenica, zabilježeni su samo u grupi koja je obavljala zahtjevnije zadatke.

Jedan od autora studije, Mathias Pessiglione, rekao je kako prethodne teorije sugerišu da je umor iluzija koju mozak stvara kako bi nas natjerao da prestanemo s onim što radimo i okrenemo se aktivnosti koja pruža više zadovoljstva. “No naša otkrića pokazuju da kognitivni rad uzrokuje stvarnu funkcionalnu promjenu – nakupljanje štetnih materija – tako da je umor zaista signal za prestanak rada, ali s drugom svrhom: za očuvanje integriteta moždanih funkcija.”

Istraživači kažu kako bi praćenje hemijskih promjena u prefrontalnom korteksu moglo imati praktične posljedice, poput pomoći u otkrivanju ozbiljnog mentalnog umora kako bi se izbjeglo izgaranje na radnom mjestu.

Foto: Sebastian Herrmann on Unsplash