Luka Risan Marina

I Risan dobija marinu

Podijeli

Predlogom plana davanja koncesija za luke od lokalnog značaja za 2022. godinu predviđeno je da se Luka Risan u Opštini Kotor da u koncesiju, saopštila je ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković-Đurović.

Ona je na sjednici Vlade kazala da je prostorni plan posebne namjene prepoznao Luku Risan kao luku nautičkog turizma te da je izgradnja marine sa pratećim sadržajima je u skladu sa strateškim opredjeljenjima države i u funkciji ubrzanja privrednog razvoja što je predstavljalo i ključno opredjeljenje za pokretanje postupka dodjele koncesije.

Upozorila je da je prilikom potencijalne izgradnje “potreban krajnji oprez zbog ekoloških ograničenja”.

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić istakao je da se na toj lokaciji nalazi vjerovatno najveće podvodno nalazište u državi.

“Nemamo tu analizu i taj dio elaborata… Nemamo dovoljno elemenata za odluku”, ocijenio je Krivokapić, koji je rekao da će ostati uzdržan pri glasanju.

Krivokapić je podsjetio da je to područje u zaštiti UNESCO te da niko ništa ne gubi ako se krajnja odluka ne odgodi do izrade elaborata.

Novaković-Đurović je, komentarišući Krivokapićev stav, kazala da bi se projekat zaustavio ako se ispostavi da bi na bilo koji način ugrozio nalazišta.