Vjetroelektrana Krnovo, vjetropark, vjetrenjače, vjetrogeneratori, Rajko Milić

Prelazak na obnovljive izvore energije svijetu bi mogao uštedjeti bilione

Podijeli

Prelazak s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije svijetu bi do 2050. godine mogao uštedjeti čak 12 bilio na dolara, podaci su studije sprovedene na Univerzitetu Oksford.

U izvještaju, koje prenosi BBC, ističe se kako je pogrešno i pesimistično razmišljanje po kojemu je brzi prelazak na čištije izvore energije skup.

Zna se da su cijene gasa skočile zbog sve veće zabrinutosti u pogledu globalnog snabdijevanja energijom.

No, kako prenosi SEEbiz, istraživači smatraju da prelazak na obnovljive izvore energije sada ima ekonomskog smisla zbog pada njihovih troškova.

“Čak i ako spadate u grupu onih koji negiraju klimatske promjene, trebalo bi da se složite s onim što zagovaramo”, rekao je BBC-ju profesor Doyne Farmer s istraživačkog odjeljenja Univerziteta u Oksfordu, Oxford Martin School.

“Punom parom naprijed jer zelena energija štedi novac”

“Naš je zaključak da bi trebalo da idemo punom parom naprijed kada je posrijedi prelazak na zelenu energiju jer će nam to uštedjeti novac”, rekao je.

Rezultati izvještaja britanskih naučnika baziraju se na proučavanju istorijskih podataka o cijenama obnovljivih izvora energije i fosilnih goriva i načina na koji će se oni vjerovatno promijeniti u budućnosti.

Podaci o fosilnim gorivima sežu više od stotinu godina unazad, počevši od 2020. i ukazuju na to da se nakon uračunavanja podataka o inflaciji i volatilnosti tržišta cijena nije puno promijenila.

Obnovljivi izvori energije postoje tek nekoliko decenija, pa je nešto manje podataka o njima. No, kontinuirana poboljšanja tehnologije znače da su troškovi solarne energije i energije vjetra brzo pali po stopi koja iznosi gotovo 10 odsto godišnje.