Kanbera prvi grad van Evrope koji u potpunosti prelazi na obnovljive izvore energije

Podijeli

Australijska Kanbera bi trebalo da postane prvi grad van Evrope koji će 100 posto svojih potreba za električnom energijom koristiti iz obnovljivih izvora.

Prema novom izvještaju Australian instituta, utvrđeno je da je Kanbera spremna da postane tek osmi grad na svijetu koji prelazi iz snabdijevanja energijom iz fosilnih goriva a, kako prenose lokalni mediji, očekuje se da će se to desiti već 1. oktobra, kada treća faza vjetroelektrane Hornsdale u Južnoj Australiji počne isporuičivati električnu energiju u mrežu.

Kanbera će se time pridružiti grupi od tri grada u Njemačkoj i Austriji, kao i po jednom u Španiji, u postizanju totalnog cilja zelene energije.

Najveći grad koji je u potpunosti prešao na obnovljive izvore je njemački Schleswig-Holstein, koja ima 2,9 miliona stanovnika.

Gradovi tehnički ne rade u potpunosti iz obnovljivih izvora energije, jer je svaki od njih povezan na mrežu koja dijelom i dalje uključuje energiju dobijenu iz uglja i gasa. Međutim, ukupna proizvodnja iz obnovljivih izvora u potpunosti pokriva potrebe konzuma.

Snabdijevanje Kanbere sada će biti obezbijeđeno iz projekata vjetro i solarnih elektrana.