Ursula fon der Lajen

Neočekivani porez za energetske kompanije: EU želi da prikupi 140 milijardi eura za pomoć domaćinstvima i biznisu

Podijeli

Evropska unija želi da prikupi 140 milijardi eura tako što će iskoristiti neočekivane profite nekih energetskih kompanija, kako bi pomogla domaćinstvima i preduzećima da plaćaju sve veće račune za gas i struju.

Evropska komisija je u srijedu predložila ograničavanje profita proizvođača obnovljive i nuklearne energije i oporezivanje neočekivanih prihoda naftnih i gasnih kompanija.

Profit proizvođača električne energije koji koriste energiju vjetra, sunca i nuklearne energije narastao je jer su njihove tarife povezane s veleprodajnom cijenom prirodnog gasa, koja je u martu – nakon što je Rusija napala Ukrajinu – porasla na rekordno visok nivo, a sada iznosi oko 550% više nego prije godinu dana.

Evropa je redukovala ruski izvoz nafte i uglja nakon invazije, što je navelo Moskvu da zauzvrat smanji isporuke gasa.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u srijedu da će EU sprovesti “duboku i sveobuhvatnu reformu” kako bi odvojio cijenu gasa od cijene struje.

“Ove kompanije ostvaruju prihode o kojima nikada nijesu računali, o kojima nijesu ni sanjali”, rekla je ona zastupnicima EU u govoru u Strazburu u Francuskoj. “Pogrešno je primati izvanredne rekordne profite od rata i na račun potrošača”, dodala je.

O predlozima Komisije tek treba da se raspravlja i usvoje ih zemlje članice EU.

Blok bi mogao uvesti ograničenje od 180 eura po megavat satu za električnu energiju koju proizvode kompanije za obnovljivu energiju, navodi se u saopštenju Komisije. Evropska referentna veleprodajna cijena gasa trenutno iznosi 212 eura po megavat satu.

Cijene prirodnog gasa i nafte počele su da rastu prošle godine kada su se zemlje ponovo otvorile nakon pandemije, što je izazvalo porast potražnje. Ali ruska invazija na Ukrajinu krajem februara – i rezultirajući energetski zastoj između Evrope i Moskve – napravila je još veće poremećaje na tržištu. Nafta je od tada pala jer je globalno ekonomsko usporavanje dovelo do smanjene potražnje, ali cijene prirodnog gasa i dalje su više od maksimuma u martu.

Predlog EU dio je paketa mjera za pomoć građanima i preduzetnicima da prebrode energetsku krizu ove zime, kada temperature padaju, a potražnja za energijom raste.

Paket uključuje “doprinos krizi” proizvođača nafte, gasa i uglja, koji su požnjeli ogroman profit, i obavezne ciljeve za zemlje da smanje svoju potrošnju električne energije u vršnim satima.

Komisija je u svom saopštenju navela da bi zemlje članice EU trebalo da nametnu dodatni porez na svaku dobit koja za više od 20 odsto premašuje prosječan profit u posljednje tri godine. Fon der Lajen nije precizirala stopu poreza.

„Moraju da plate pravičan dio“, istakla je.

Ona je takođe rekla da milijarde nacionalnih vlada koje su se već obavezale da će podržati potrošače “neće biti dovoljne” same po sebi.

Zajedno, evropske zemlje i Ujedinjeno Kraljevstvo – koje su zahvaćene energetskom krizom – do sada su obećale oko 500 milijardi eura subvencija kako bi pomogli domaćinstvima i preduzećima da se izbore sa rastućim računima za energiju. Čitaj više

Ujedinjeno Kraljevstvo je ranije ove godine nametnulo porez od 25% na neočekivanu dobit svojih naftnih i gasnih kompanija kako bi finansiralo početni krug olakšica za kupce ove godine.

Međutim, premijerka Liz Truss je odbacila povećanje ili produženje poreza kako bi pomogla u finansiranju njenog mnogo hrabrijeg plana za ograničavanje računa domaćinstava na 2.500 funti (2.888 eura) godišnje u naredne dvije godine i za podršku preduzećima u narednih šest mjeseci. Analitičari kažu da bi te mjere mogle koštati čak 150 milijardi funti, ili oko 173 milijarde eura.