Manhattan, Menhetn, Njujork, New York

Sjedinjene Države povećavaju broj milionera najbrže u ovom vijeku

Podijeli

Dok se brojni Amerikanci bore s rastućim cijenama širom ekonomije, bogati postaju sve bogatiji.

U 2021. godini, SAD su dobile 2,5 miliona novih milionera, prema godišnjem izvještaju o bogatstvu Credit Suisse-a objavljenom u utorak, što čini skoro polovinu globalnog rasta od 5,2 miliona.

Prema izvještaju, ovaj rezultat predstavlja “najveću stopu rasta broja milionera zabilježen u bilo kojoj zemlji u bilo kojoj godini u ovom vijeku i pojačava brzi rast broja milionera u Sjedinjenim Državama od 2016. godine.”

Ali u međuvremenu, američki radnici primaju sve manji dio ekonomskog kolača.

“Veći dio posljednjih 40, 50 godina bio je blizu nultom rastu plata ili nadoknada za ‘normalne’ radnike”, rekla je EPI ekonomistkinja Elise Gould ranije za Insider.

“Ti trendovi u rastu plata po satu imaju duboke posljedice na američki životni standard i na to koliko dobro ljudi u ovoj zemlji mogu spojiti kraj s krajem. I mislim da se rastuća ekonomija nije univerzalno prevela u prosperitet koji se širi”, dodala je.

Izrađen od strane Instituta za ekonomsku politiku, “tihi fleecing” se odnosi na decenije stagnirajućeg rasta plata u SAD uprkos rastu produktivnosti i troškova života.

U teoriji, plate radnika trebalo bi da rastu u tandemu s njihovom produktivnošću i da drže korak s inflacijom. I sve do 1970-ih, to je generalno bio slučaj u SAD-u. Ali onda se nešto promijenilo. Plate od 1% počele su da nadmašuju privredni rast i inflaciju, dok su plate prosječnog radnika zaostajale.