Jakov Milatović

Političar u fokusu: Ko je Jakov Milatović, vjerovatno novi gradonačelnik Podgorice?

Podijeli

Pokret Evropa Sad kojeg vodi mladi crnogorski političar Milojko Spajić napravila je odličan izborni rezultat na posljednjim lokalnim izborima u Podgorici. Prvi put su izašli na izbore i osvojili više od 20 odsto glasova u glavnom crnogorskom gradu, gdje živi trećina ukupnog stanovništva u Crnoj Gori.

Nosilac liste Evropa sad bio je Jakov Milatović, javnosti poznat kao ministar ekonomskog razvoja u Vladi premijera Zdravka Krivokapića. Nakon pada Vlade, Milatović i kolega iz Vlade, Milojko Spajić (tadašnji ministar finansija i socijalnog staranja) formiraju Pokret Evropa sad, što je ime reformskog poreskog sistema Vlade u kojoj su radili.

Ko je Milatović

Milatović je rođen u Podgorici, odnosno tadašnjem Titogradu 1986. godine.

Prema informacijama dostupnim na internetu, osnovne studije u oblasti ekonomije završio je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, sa prosječnom ocjenom 10 i bio je student generacije.

Dobitnik je brojnih domaćih priznanja od Ministarstva prosvjete, Univerziteta Crne Gore, Ministarstva spoljnih poslova i dr, kao i inostranih stipendija.

Kao stipendista američke vlade proveo je jednu studijsku godinu na Univerzitetu savezne države Ilinois (Illinois State University), kao stipendista austrijske vlade jedan semestar na Univerzitetu za ekonomiju i biznis u Beču (WU Wien), a kao stipendista Evropske komisije jednu studijsku godinu na Univerzitetu u Rimu (La Sapienza).

Magistarske studije u oblasti ekonomije završio je na Univerzitetu Oksford i bio je stipendista britanske vlade (Chevening).

Radno iskustvo započeo je u NLB banci u Podgorici kao dio tima za upravljanje rizikom, zatim u Deutsche banci u Frankfurtu u timu za procjenu kreditnog rizika zemalja sa fokusom na zemlje Centralne i Istočne Evrope.

Od 2014. godine radio je u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) u timu za ekonomsku i političku analizu, prvo kao ekonomski analitičar za region jugoistočne Evrope a nakon unapređenja u poziciju ekonomiste pokrivao je zemlje Zapadnog Balkana iz kancelarije u Podgorici. Godine 2018. biva unaprijeđen u glavnog ekonomistu sa zadatkom da pokriva zemlje EU, uključujući Rumuniju, Bugarsku, Hrvatsku i Sloveniju iz kancelarije u Bukureštu.

Druga iskustva i usavršavanja sticao je kroz pohađanje programa i škola Ujedinjenih nacija u Njujorku, njemačke Fondacije Konrad Adenauer u Podgorici, Ambasade Crne Gore u Rimu, Kancelarije za međunarodnu saradnju Ekonomskog fakulteta u Podgorici, Oxbridge Academic Programs u Oxfordu, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Londonu, Londonske škole ekonomije (LSE) i Univerziteta u Pekingu, Liderske akademije Univerziteta Standford i Univerziteta u Beogradu, i drugih.