Ilon Mask, Elon Musk

Mask prelomio? “Spreman sam da preuzmem Twitter do petka”

Podijeli

Ilon Mask je obavijestio suinvestitore koji su se obavezali da će pomoći u finansiranju njegovog preuzimanja kompanije Twitter u vrijednosti od 44 milijarde dolara, da planira da zaključi posao do petka, u roku koji je ostavio nadležni sud.

To je Reutersu potrvrdila neimenovana osoba upućena u pregovore.

Investitori koji bi učestvovali u Maskovom preuzimanju popularne društvene mreže, uključujući Sequoia Capital, Binance, Qatar Investment Authority i drugi, dobili su potrebnu papirologiju za finansiranje od Maskovih advokata, dodao je izvor.

Ovaj potez je do sada najjasniji znak da Mask planira da ispoštuje rok koji je dao sudiji u Delaveru, da završi transakciju do petka.

Banke koje su se obavezale da će finansirati Maskovu kupovinu Twitter-a završile su sastavljanje konačnog sporazuma o finansiranju duga i u procesu su potpisivanja potrebnih dokumenata, navodi se u izveštaju Bloomberg News-a.

Prema izvještaju, Mask je na video konferencijskom razgovoru u ponedjeljak s bankarima koji pomažu u finansiranju posla obećao da će zaključiti posao.

Twitter je odbio da komentariše a ni Maskovi advokati nijesu odmah bili dostupni za komentar Reutersu.

Akcije Twittera su skočile i trgovale su se u utorak za 3% na 52,95 dolara, bliže Maskovoj ponudi od 54,20 dolara.

Mask se obavezao da će obezbijediti 46,5 milijardi dolara dioničkog i dužničkog finansiranja za akviziciju, što pokriva cijenu od 44 milijarde dolara i troškove zatvaranja.

Banke, uključujući Morgan Stanley i Bank of America, obavezale su se da će obezbijediti 13 milijardi dolara za podršku dogovoru.

Investitori u dionički kapital, uključujući suosnivača Oracle Corp Lariaj Elisona i saudijskog princa Alvaleda bin Talala, ponudiće 7,1 milijardu dolara.

Zatvaranje posla zaustaviće višemjesečne spekulacije da će preduzetnik poznat po svojim naglim odlukama odustati od preuzimanja.

Mask je sebe reklamirao kao zagovornika slobode govora i bio je kritičan prema Twitterovom pristupu praćenju nasilnog sadržaja ili sadržaja mržnje, što je dovelo do zabrane mnogih istaknutih konzervativnih glasova na ovoj mreži.