Twitter, mobile smart phone

Uber testira push notifikacije, funkciju koju doslovno niko ne želi

Podijeli

Uber je nedavno pokrenuo novo odjeljenje za oglašavanje i oglase u aplikacijama. Očigledno, ti oglasi ne ostaju unutar aplikacije.

Umjesto toga, oglasi drugih kompanija se šalju kao push obaviještenja, na veliku žalost brojnih korisnika Ubera.

Tokom vikenda, ljudi su se obraćali Twitteru da se žale na Uberova obavještenja, dijeleći snimke ekrana oglasa, uključujući jedan posebno popularan iz Pelotona koji je Uber poslao. Jedna od primarnih zamjerki: obavještenja se šalju kada korisnici ne koriste aplikaciju.

Kada je Uber prvi put najavio svoje „iskustvo“ s oglasima u aplikaciji, kompanija nije spomenula potencijalno nametljive implikacije, piše Tech Crunch.

Uber je za TechCrunch rekao da je ovo „ograničen test i da korisnici uvijek mogu upravljati postavkama obavještenja na mobilnom telefonu pod ‘Privatnost’, a zatim ‘Obavještenja u aplikaciji’“.

Kompanija nije na vrijeme odgovorila na dodatna pitanja od TechCruncha, uključujući koliko korisnika je uključeno u testiranje, da li prati podatke o tome koliko korisnika je isključilo push obavještenja o oglasima, koliko je planirano da test traje i da li je Uber u budućnosti u potpunosti planirao oglase sa push obavijestima.

Uberovi oglasi u aplikaciji sadrže jedan brend za cijelo putovanje. Takozvani “oglasi za putovanje” omogućavaju brendovima da prikažu korisniku različite reklame u tri tačke putovanja: dok čekate automobil, dok se vozite i kada stignete na odredište. Brendovi su u mogućnosti da “personalizuju” oglase za svakog korisnika na osnovu njihove istorije putovanja i destinacija. Takođe nije jasno da li je Uber koristio istu vrstu podataka za svoje oglase za push obavještenja.

TechCrunch / Investitor