Aleksandar Damjanović, ministar finansija

Emitovanjem zapisa zadužujemo se do 70 miliona eura

Podijeli

Država će se zadužiti do 70 miliona eura emitovanjem državnih zapisa, sa rokom dospijeća do pola godine, najavio je na sjednici Vlade ministar finansija Aleksandar Damjanović. Ministar je kazao i da prag zaduženja od 350 miliona neće biti iskorišćen do kraja.

Vlada je danas na sjednici usvojila Informaciju o emisiji državnih zapisa, u cilju obezbjeđivanja dijela nedostajućih sredstava za finansiranje budžeta za ovu godinu i stvaranja fiskalne rezerve.

Damjanović je kazao da se time formalizuje ono što je parlament verifikovao kroz usvajanje rebalansa i odluke o zaduživanju.

Kaže da su uslovi zaduženja emitovanjem državnih zapisa povoljniji od bilateralnih aranžmana i vjeruje da će emisija biti završena u što kraćem roku.

“Formalizujemo samo ono što je parlament verifikao izmjenama Zakona o bužetu i odlukom o zaduženju. Ovo je dio koji se odnosi na emisiju državnih zapisa, od maksimalno mugućih 350 miliona, koji naravno neće biti iskorišćen do kraja”, naveo je Damjanović, prenosi portal RTCG.

Predsjednik Vlade Dritana Abazovića najavio je da će sjutra učestvovati na samitu Berlinskog procesa.

Na tom skupu, kako kaže, očekuje dobre vijesti za Crnu Goru.