oil platform, nafta, petrol

Cijene nafte padaju

Podijeli

Cijene nafte pale su u utorak jer je porast broja slučajeva COVID-19 u Kini izazvao strahove od manje potrošnje goriva najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte i nakon što je OPEC (gruopa zemalja izvoznica nafte) smanjio svoju prognozu globalne potražnje za 2022.

Fjučersi na naftu Brent oslabili su 27 centi, ili 0,3%, na 92,87 dolara po barelu, nakon što su u ponedjeljak pali 3%. Američka nafta West Texas Intermediate bila je na 85,37 dolara za barel, što je pad od 50 centi, ili 0,6%, nakon pada od 3,5% na prethodnoj sesiji.

Dok su investitori pozdravljali prošlosedmične najave Kine da će to umanjiti uticaj stroge politike nulte COVID-19 kako bi se podstakla ekonomska aktivnost i potražnja za energijom, analitičari kažu da su blokade i porast broja slučajeva i dalje ključni negativni rizik.

“Ponovna ograničenja u gusto naseljenim područjima u Kini kažnjavaju mobilnost i potražnju za naftom čak i više od ekonomske aktivnosti”, rekao je Reutersu Stven Ajns, izvršni partner u SPI Asset Management, u bilješci.

Rast fabričke proizvodnje u zemlji je usporen, maloprodaja je pala, a i imovina dodatno gubila na vrijednosti u oktobru, što je najnoviji znak da druga najveća svjetska ekonomija gubi zamah, boreći se s dugotrajnim ograničenjima COVID-a i padom na tržištu nekretnina.

U međuvremenu, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) smanjila je svoju prognozu rasta globalne potražnje nafte za 2022. po peti put od aprila, navodeći sve veće ekonomske izazove, uključujući visoku inflaciju i rastuće kamatne stope.

Ovo dolazi nakon što je Međunarodni monetarni fond u nedjelju rekao da su globalni ekonomski izgledi postali sumorniji nego što se predviđalo prošlog mjeseca, navodeći stalno pogoršanje anketa menadžera nabavke u posljednjih nekoliko mjeseci.

“Tržište trenutno prkosi nadolazećim rizicima ponude, uprkos očekivanjima da bi posljednje smanjenje potražnje moglo biti negativno za proizvodnju nafte OPEC-a”, navode analitičari iz ANZ Research-a u bilješci, pozivajući se na neposredne sankcije Evropske unije na izvoz ruske nafte.

Embargo EU na rusku naftu, u znak odmazde zbog ruske invazije na Ukrajinu, trebalo bi da počne 5. decembra. Nakon zabrane će uslijediti obustava uvoza naftnih derivata u februaru.

Očekuje se da će američke zalihe sirove nafte pasti za oko 300.000 barela, pokazala je preliminarna anketa Reutersa u ponedjeljak.

Na drugim mjestima, proizvodnja nafte u Permskom basenu trebalo bi da dostigne još jedan rekord od 5,499 miliona barela dnevno u decembru, objavila je američka Uprava za energetske informacije (EIA) u svom mjesečnom izvještaju o produktivnosti u ponedjeljak.

Međutim, stari regioni škriljaca pokazuju slabiju proizvodnju nafte po bušotini, što uzrokuje povećanje ukupne američke proizvodnje sirove nafte u regijama iz škriljaca za samo 91.000 barela dnevno na 9,191 milion barela dnevno u decembru, uprkos porastu cijena, navodi EIA.

Investitor