online shopping, mobile

Bankari objavili deset zlatnih savjeta za kupovinu preko interneta

Podijeli

I ove godine, posljednjeg petka u novembru popularno zvanog „Crni petak“, mnoge trgovine će nuditi promotivne ponude i velika sniženja. Pri tome će veliki broj ljudi kupovinu obavljati online, stoga je između primamljivih ponuda važno prepoznati one koje su lažne.

Zbog porasta pokušaja prevara i znatno većeg broja lažnih internet oglasa koji se svake godine pojavljuju uoči svjetskog shop vikenda, Hrvatsko udruženje banaka i njene članice upozoravaju svoje korisnike da provjere vjerodostojnost oglasa koji privlače na veoma povoljnu online kupovinu, ali ih istovremeno izlažu zloupotrebi i neovlašćenom uzimanju ličnih podataka. Vjerodostojnost internetskog domena putem koje se namjerava obaviti online kupovina može se provjeriti na ovom linku.

Ne dajte se prevariti

Kako bi građani bili sigurni prilikom online kupovine, nužno je da se informišu o odgovornom korišćenju kartica, kao i o najčešćim vrstama aktuelnih internet prevara. Iz tog razloga, Hrvatsko udruženje banaka pripremila je savjetnik za sigurnu online kupovinu, koje prenosi Poslovni dnevnik.

10 SAVJETA ZA SIGURNU KUPOVINU INTERNETOM:

  1. KUPUJTE OD POUZDANIH IZVORA – Koristite brendove i trgovine koje su vam poznate.
  2. PROVJERAVAJTE KAKO SU OCIJENJENI PRODAVAČI – Posebno provjerite nepoznate trgovine i pojedince prodavače.
  3. PROVJERITE JE LI PRENOS PODATAKA PRIKLADNO ZAŠTIĆEN – Prilikom pregledavanja interneta koristite HTTPS i SSL protokole. Upamtite: sam simbol lokota ne znači da je internetska stranica zakonita/legitimna.
  4. KADA KUPUJETE ONLINE/PUTEM INTERNETA PROVJERITE WEB ADRESU – Nikada ne koristite linkove dobijene elektroničkom poštom ili preko društvenih mreža. Podatke unosite isključivo direktno na sigurnim internet stranicama.
  5. PROVJERAVAJTE PONAVLJAJUĆA/ TRAJNA PLAĆANJA – Prije nego što pošaljete podatke o svojoj kartici za plaćanje trajnih usluga preko interneta, saznajte kako možete prekinuti tu uslugu.
  6. NE ŠALJITE NOVAC NEPOZNATIMA – Ako ne biste novac dali osobi koju ste slučajno sreli na ulici, ne činite to ni na internetu. Ukoliko je moguće, zadržite pravo da prvo primite robu pa onda da platite.
  7. NE ŠALJITE PODATKE O KARTICI PUTEM ELEKTRONSKE POŠTE ILI DRUGIM KOMUNIKACIJSKIM SERVISIMA – Nikada ne šaljite kopiju ili sliku kartice, broj kartice, PIN ili druge podatke o kartici putem elektronske pošte. Nikada ne šaljite jednokratne šifre SMS-om, mesendžerom, WhatsApp-om, Viber-om ili drugim servisima.
  8. PROVJERITE SIGURNOST PLAĆANJA NA INTERNET STRANICI – online kupovinu obavljajte samo na internet stranicama koje koriste pune sisteme za provjeru autentičnosti uz primjenu 3D Securea u kartičnim plaćanjima te dvostruke autentifikacije (kao što je Visa Secure / Mastercard® Identity Check™ / Discover sigurnosni kod).
  9. SAČUVAJTE SVE DOKUMENTE VEZANE ZA VAŠE ONLINE KUPOVINE – Mogu vam trebati kako bi utvrdili uslove prodaje ili da dokažete da ste platili robu.
  10. PRIJE KONAČNOG PLAĆANJA RAZMISLITE DVAPUT – Provjerite sa sobom da li ste razumjeli rizike kupovine putem interneta.

Detaljniji savjeti za sigurnu online kupovinu, ali i informacije o najčešćim vrstama online prevara mogu se pronaći na ovoj internet stranici.